Βιβλία που γεμίζουν ράφια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Βιβλία σε προθήκες στο πεζοδρόμιο, βιβλία σε πρώτη έκδοση και από δεύτερο χέρι και παλαιοβιβλιοπωλείο με βιβλία που αρκούσε να τα κοιτάς για να σεβαστείς αυτόν που τα βρήκε και τα διατήρησε. Αυτό είναι το περιβάλλον του βιβλιοπωλείου Shakespeare & Co. στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, κοντά στην Παναγία των Παρισίων.
Βιβλία στην τύχη; Καθόλου. Ο ιδιοκτήτης του αγγλόφωνου βιβλιοπωλείου Τζορτζ Γουίτμαν, που πέθανε χθες στα 98 του, ήταν εκλεκτικός με κάθε τίτλο που έμπαινε στα ράφια του. Και όπως είχε πει υπάλληλος σε πελάτη που αναζητούσε κάποιο τίτλο, «αν ο κ. Γουίτμαν το διαβάσει και δεν του αρέσει, δεν το φέρνουμε».
Ο 98χρονος έφυγε χθες από τη ζωή στο διαμέρισμά του πάνω από το βιβλιοπωλείο, δύο ημέρες μετά τα 98α γενέθλιά του και δύο μήνες μετά το εγκεφαλικό που είχε υποστεί, όπως αναφέρει το βιβλιοπωλείο στην ιστοσελίδα του.
Έδειξε απίστευτη δύναμη και αποφασιστικότητα μέχρι το τέλος και διάβαζε κάθε μέρα με την κόρη του, τους φίλους του, τη γάτα και το σκύλο του, αναφέρει το βιβλιοπωλείο, «Γνωστός ως Δον Κιχώτης του Quartier Latin, θα τον θυμόμαστε για το ελεύθερο πνεύμα του, την εκκεντρικότητά του και τη γενναιοδωρία του».
Το βιβλιοπωλείο θα διοικεί πλέον η κόρη του, Σίλβια Γουίτμαν, που είχε πρόσφατα περιγράψει ως εξής το κατάστημα σε συνέντευξή της στο Associated Press: «Ο πατέρας μου λέει πως είναι μία σοσιαλιστική ουτοπία μασκαρεμένη σε βιβλιοπωλείο».
Ο μποέμ Τζόρτζ Γουίτμαν είχε γεννηθεί το 1913 στο Νιού Τζέρζι κι έκανε το πρώτο του ταξίδι το 1925, με προορισμό την Κίνα. Οι δύο αγάπες του για το γραπτό λόγο και τα ταξίδια ήταν από νωρίς εμφανείς κι έτσι οι περιπέτειές του εξαπλώθηκαν στις ΗΠΑ- με ωτο στοπ- στη Λατινική Αμερική και τη Χαβάη.
Αφού πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και υπηρέτησε στο στρατό μετακόμισε μόνιμα στο Παρίσι το 1948 κι έδωσε νέα πνοή στο βιβλιοπωλείο- που υπήρχε ήδη και ήταν διάσημο μεταξύ άλλων και για την έκδοση του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις-το 1951.
Τιμήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού το 2006.
Η τελευταία του κατοικία θα είναι στο κοιμητήριο Pere Lachaise του Παρισιού, εκεί όπου έχουν ταφεί γίγαντες των γραμμάτων όπως ο Όσκαρ Γουάιλντ, ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ και ο Γκιγιόμ Απολινέρ.