Πρόταση για δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στη Συρία έκανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, αποκλείοντας, όμως, απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Σύμφωνα με το Ζιπέ η ζώνη βοήθειας θα μπορούσε να δημιουργηθεί είτε με την έγκριση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ή να οργανωθεί από διεθνείς παρατηρητές.

«Υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι: αυτός της διεθνούς κοινότητας, ο Αραβικός Σύνδεσμός και τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να πείσουν το καθεστώς του Ασάντ να επιτρέψει αυτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αλλά αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες λύσεις…με διεθνείς παρατηρητές», υπογράμμισε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Ζιπέ απέκλεισε κάθε στρατιωτική επέμβαση, αλλά όταν ρωτήθηκε αν οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές θα χρειάζονται στρατιωτική προστασία απάντησε θετικά στην παρουσία διεθνών παρατηρητών και αρνητικά στην στρατιωτική επέμβαση.

«Για μας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς διεθνή έγκριση» είπε ο Ζιπέ, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου στο Παρίσι.

Τέλος, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Λιβύη, επισημαίνοντας πως οι διάδρομοι εκεί, επέτρεψαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανείμουν ιατρικό υλικό στους πολίτες.