Να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί η Μιανμάρ προτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί πράγματι να στηρίξει και να ενθαρρύνει αυτή τη δυναμική της αλλαγής», είπε ο Ντέιβιντ Λίπμαν πρεσβευτής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ.
Η Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, επέβαλαν τη δεκαετία του 1990 κυρώσεις σε βάρος της Μιανμάρ. Σήμερα ζητούν την απελευθέρωση και των 2.000 πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονταν στις φυλακές της χώρας τον περασμένο μήνα, από τις οποίες βγήκαν με αμνηστία 200 κρατούμενοι.
Ωστόσο η Δύση αποδέχεται όλο και περισσότερο την πολιτική του νέου καθεστώτος, του οποίου ηγείται ο πρώην στρατηγός Τέιν Σέιν από τον περασμένο Μάρτιο και ο οποίος ενίσχυσε τις συμβολικές κινήσεις απέναντι στη δημοκρατική αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα.
Μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσκλήθηκε να δώσει συμβουλές στο νέο καθεστώς για τη νομισματική μεταρρύθμιση. Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μετέβησαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα χαιρετίζοντας ομόφωνα τη θετική εξέλιξη.