Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη στη Συρία να ξαναρχίσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι με «ασφαλή» τρόπο.
«Τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούν όλους τους πόρους και το προσωπικό που διαθέτουν και ζητούν από τα μέρη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτραπεί η επανέναρξη, με κάθε ασφάλεια, αυτής της διαδικασίας απομάκρυνσης», δήλωσε ο Μπαν στον Τύπο.
Νωρίτερα, η Γαλλία γνωστοποίησε ότι θα πιέσει προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί πως η διαδικασία απομάκρυνσης στο Χαλέπι θα γίνει υπό τον συντονισμό διεθνών παρατηρητών, ότι θα διανεμηθεί στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι τα νοσοκομεία θα προστατευθούν.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ, δήλωσε ότι θα υποβάλει εντός της ημέρας μια πρόταση για αυτό στο ΣΑ, αμέσως μετά την ενημέρωση που θα κάνει ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τον συντονισμό της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο (…) προκειμένου να αναληφθεί επειγόντως δράση για τη διάσωση του άμαχου πληθυσμού στο Χαλέπι με μια απόφαση την οποία έχουμε αρχίσει να συντάσσουμε», ανέφερε ο Ντελάτρ. Ερωτηθείς ποιος θα μπορούσε να συντονίσει και να επιτηρήσει μια τέτοια επιχείρηση, ο πρεσβευτής της Γαλλίας απάντησε ότι υπάρχουν «πόροι του ΟΗΕ επί του πεδίου».
Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, που υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο ΣΑ έξι φορές για να αποτρέψει την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον συριακό πόλεμο αφότου ξέσπασε το 2011. Η Κίνα έχει ασκήσει το δικό της πέντε φορές για το ίδιο ζήτημα.
Κατά τον Ντελάτρ, «εάν δεν επιτευχθεί συναίνεση στο ΣΑ, μπορεί να επιδιώξουμε μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης» του ΟΗΕ, με στόχο «να μεγιστοποιήσουμε την πίεση σε αυτούς που επηρεάζουν τις εξελίξεις επί του πεδίου». Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να γίνει είτε από την πλειοψηφία των 193 χωρών-μελών της ή από τα εννέα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ. Μόνο 10 τέτοιες συνεδριάσεις έχουν συγκληθεί μέχρι σήμερα.
Σε μια χωριστή συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο το Μεσανατολικό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας και η επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων».