Ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναφέρεται με επίσημο ανακοινωθέν του στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη και ειδικότερα στην θέση της Ιταλίας.

Με ευθεία αναφορά στην ειρωνική αντίδραση και το μειδίαμα της γερμανίδας καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όταν τέθηκε θέμα αξιοπιστίας της Ιταλίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τονίζει ότι «άτοπες και ενοχλητικές δημόσιες εκφράσεις-στο περιθώριο των θεσμικών συναντήσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων-ελλιπούς εμπιστοσύνης ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία, δεν μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε την ουσία των υποθέσεων και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».

Ο ιταλός Πρόεδρος προσθέτει ότι «η χώρα πρέπει να προσδιορίσει νέες αποφάσεις μεγάλης σημασίας, που αφορούν την ανάπτυξη και τις δομικές αλλαγές».

Ο Ναπολιτάνο προσθέτει πως «πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες επιλογές, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται, στις αγορές, τα ομόλογα του ιταλικού δημόσιου, για να γίνει πιο αξιόπιστη η δέσμευσή να μειωθεί, δραστικά, το χρέος αυτό και για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η χώρα του είναι σταθερά προσηλωμένη στην ιστορική κατάκτηση του ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη. Αυτό, και κανένα άλλο, είναι το ισχυρό σημείο στο οποίο βασίζεται και η Ιταλία που είναι αντιμέτωπη με την κρίση η οποία απειλεί οικονομικά και πλήττει χρηματιστικά όλη την Γηραιά Ήπειρο».

Σε σχέση, τέλος, με την προσπάθεια του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καθορίσει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη, με την οποία να μπορεί να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, η νέα σχετική δήλωση του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι υπήρξε χαρακτηριστική: «η κατάσταση είναι δραματική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτέλεσε τον Μπερλουσκόνι. Εμείς, πάντως λέμε όχι στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και απορρίπτουμε κάθε ευνοϊκή ρύθμιση των φορολογικών χρεών», τόνισε ο ηγέτης της Λέγκα.