Τα σκουπίδια του Κογκρέσου φαίνεται πως βρήκαν τον τελικό τους προορισμό μετά από μία περίοδο διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων με αιχμή το περιβάλλον.

Μέχρι πρότινος το Καπιτώλιο, το εμβληματικό κτήριο της Ουάσινγκτον, όπου έχει την έδρα του το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, κομποστοποιούσε τα σκουπίδια του και τα έστελνε σε χώρους υγειονομικής ταφής, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρώην προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι.

Όμως την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο περικοπών και στη σκιά μίας ακόμη αντιπαράθεσης, οι Ρεπουμπλικανοί έλαβαν την αμφιλεγόμενη απόφαση να διακόψουν το πρόγραμμα, επαναφέροντας παράλληλα στο εστιατόριο του κτηρίου τα ποτήρια από φελιζόλ.

Ο «Αρχιτέκτονας του Καπιτωλίου» (AOC), δηλαδή η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του συμπλέγματος, ανακοίνωσε ότι το 90% των απορριμμάτων που δεν προορίζονται για ανακύκλωση – και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 5.300 τόνους το χρόνο- θα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις αποτέφρωσης της περιοχής. Η ενέργεια που θα παράγεται, θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με το νέο πρόγραμμα θα εξοικονομηθούν 60.000 δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Για ακόμη μια φορά ωστόσο, δεν λείπουν οι διαφωνίες, ιδίως από πλευράς Δημοκρατικών. Ορισμένοι αμφισβητούν τα οφέλη αυτής της μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων για το περιβάλλον, κυρίως λόγω των εκπομπών που παράγονται κατά την αποτέφρωση.