Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αύριο να αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, αλλά η περαιτέρω πορεία προσχώρησης θα συνδεθεί με το Κόσοβο, δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Σερβία πέτυχε θαυμάσια πρόοδο σε πολλούς τομείς, οπότε αξίζει την υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν η Επιτροπή θα προτείνει και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

Ο ευρωπαίος διπλωμάτης εξήρε τη Σερβία κυρίως για τη σύλληψη των τελευταίων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, καθώς και τις επιτυχίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία είχε τεθεί σε κίνδυνο τις τελευταίες μέρες λόγω των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο και της διακοπής του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας για τεχνικής φύσης ζητήματα.

«Είναι σημαντικό η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο να εκτονωθεί και ο διάλογος να συνεχιστεί», ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα δεν εξαρτώνται από την ΕΕ.

Την οριστική απόφαση για την υποψηφιότητα της Σερβίας και την ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου.