Σε βαρύ κλίμα, παρουσία των συγγενών των θυμάτων της φονικής έκρηξης στο Μαρί της Κύπρου, ξεκίνησε η απολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η πρώτη στην ιστορία του νησιού.

Η κατάθεση του κ. Χριστόφια άρχισε με την, από μέρους του, ανάγνωση μιας εισαγωγικής δήλωσης επτά σελίδων. Ο Πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν ενήμερος για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου.

Καμία ενημέρωση δεν είχε λάβει, επίσης, για την υπηρεσιακή σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από την έκρηξη, όταν πλέον είχε εντοπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος με το φορτίο.«Υπήρξε από τους αρμόδιους υποτίμηση των κινδύνων» ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

«Δεν ήμουν ενήμερος για το αίτημα της αρμόδιας Επιτροπής Κυρώσεων να αποστείλει αντιπροσωπεία στη Κύπρο για έλεγχο του φορτίου. Εάν γινόμουν γνώστης του κινδύνου από τους αρμόδιους για τη φύλαξη του φορτίου, ειδικά μετά το περιστατικό της 4ης Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, σας διαβεβαιώ ότι θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι ενήργησε μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν του «τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έλαβα υπόψη τις θέσεις κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν, αποφασίσαμε την κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Κλείνοντας κάλεσε τους Κύπριους να είναι ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις «κορυφαίες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».