Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, που θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους συγγενείς των θυμάτων,  θα διαβάσει την τοποθέτησή του πριν ξεκινήσει να απαντά στις ερωτήσεις του Πόλυ Πολυβίου.

Όσον αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη γραμμή που ακολούθησε ο τέως υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με το SigmaLive, θα εκφράζει το συγκλονισμό, την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των 13 θυμάτων.

Στη συνέχεια θα αναφερθεί στα εμπορευματοκιβώτια χωρίζοντας τις πράξεις του σε 3 χρονικές περιόδους: Της δέσμευσης, την παραμονής τους και τη φύλαξής τους στη ναυτική βάση.

Δικαιολογώντας την κάθε μια από τις τρεις αυτές πράξεις θα αναφέρει ότι, για τη δέσμευση, ήταν ζήτημα σεβασμού στις αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Για την παραμονή θα πει ότι απαιτούνταν λεπτοί χειρισμοί για να μην δυσαρεστηθούν Συρία και Ιράν και για να μην επισυμβεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο Κυπριακό και όσον αφορά τη φύλαξη του φορτίου αναμένεται να αναφέρει ότι ήταν καθαρά θέμα των ειδικών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα δώσει ένορκη μαρτυρία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.