Τα θέατρα σε όλη την Γαλλία,μεταξύ των οποίων την φημισμένη Κομεντί Φρανσέζ στο Παρίσι, άρχισαν να καταλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον κόσμο του θεάματος, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το ειδικό καθεστώς της ασφάλισής τους κατά της ανεργίας, το οποίο βρίσκεται υπό επαναδιαπραγμάτευση.
Αν παραταθεί, η κινητοποίησή τους μπορεί να απειλήσει φέτος το καλοκαίρι πολλά φεστιβάλ σ’ όλη τη Γαλλία, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν.
Χθες το βράδυ, γύρω στα πενήντα άτομα εισέβαλαν στην Κομεντί Φρανσέζ, η οποία έχει δημιουργηθεί το 1680, προκαλώντας τη ματαίωση της παράστασης «Λουκρητία Βοργία». Λίγο νωρίτερα, στο Θέατρο Οντεόν, που έχει καταληφθεί από την Κυριακή, είχε ματαιωθεί μια παράσταση της «Φαίδρας» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Τα θέατρα του Στρασβούργου, του Μπορντό, της Λίλλης, του Μονπελιέ και της Καν τελούν σήμερα επίσης υπό κατάληψη, όμως πρόκειται κυρίως για συμβολικές καταλήψεις, καθώς δεν έχουν εμποδιστεί παραστάσεις.
Οι «εποχικοί», αυτοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι οποίοι ασκούν τα επαγγέλματα τους εναλλάσσοντας περιόδους απασχόλησης και ανεργίας, αποζημιώνονται στη Γαλλία από ένα ειδικό καθεστώς ασφάλισης ανεργίας, που είναι το πιο ευνοϊκό σε όλη την Ευρώπη.
Όμως το καθεστώς αυτό έχει χρόνιο έλλειμμα, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο, κάτι που επιφέρει κατά περιόδους αναδιαπραγματεύσεις για να εξοικονομηθούν χρήματα.
Το χρηματοοικονομικό πλαίσιο, που προτάθηκε στις 24 Μαρτίου από την εργοδοτική πλευρά και υπογράφηκε από τρία συνδικάτα που αποτελούν τη μειοψηφία στον τομέα, επιβάλλει μια συνολική προσπάθεια εξοικονόμησης 185 εκατ. ευρώ το χρόνο από τους “εποχικούς” μέχρι το 2018, αλλά προτείνει να αντισταθμιστεί ένα μέρος του ποσού αυτού από το κράτος, στο ύψος των 80 εκατομμυρίων.
Οι προϋποθέσεις αυτές κρίθηκαν “απαράδεκτες” από το συνδικάτο CGT και την οργάνωση συντονισμού των εποχικών (CIP) που απειλούν να αναστατώσουν τη διεξαγωγή των φεστιβάλ.
Πολλές εκατοντάδες φεστιβάλ διεξάγονται κάθε καλοκαίρι στις πόλεις και τα χωριά τις Γαλλίας και περιλαμβάνουν παγκοσμίως γνωστές εκδηλώσεις όπως αυτές της Αβινιόν (θέατρο) ή της Εξ-αν-Προβάνς (όπερα).
Το 2013 και το 2014, απεργιακά κινήματα των εποχικών είχαν πλήξει πολλά φεστιβάλ, οδηγώντας σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στην πλήρη ματαίωση της διεξαγωγής τους.
Έπειτα από μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, ένα νέο ραντεβού ορίσθηκε για σήμερα το απόγευμα.