Να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις επερχόμενες ειρηνευτικές διαδικασίες με την Παλαιστίνη κάλεσε το Ισραήλ ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα μετά την απόφαση της χώρας να επεκτείνει έναν εβραϊκό οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παλαιστινιακών Αρχών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση αν η ισραηλινή ανακοίνωση για την κατασκευή 1.600 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό θα επηρεάσει το παλαιστινιακό σχέδιο για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

«Η θέση μας για το θέμα αυτό δεν άλλαξε. Ασκούμε πιέσεις στις δύο πλευρές να μην προβούν σε καμιά ενέργεια που θα καθιστούσε δυσκολότερη γι αυτές μια συνάντηση για διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές, μονομερείς ενέργειες του είδους αυτού είναι αντίθετες στις προσπάθειές μας για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ καθιστούν δυσκολότερα τα πράγματα καθώς υπονομεύουν την εμπιστοσύνη».