Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά 5% τις δαπάνες αμυντικών προμηθειών για την τρέχουσα χρονιά, δήλωσαν τέσσερις επίσημες πηγές στο Reuters. Μια τέτοια εξέλιξη θα επεκτείνει τα μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών και στον τομέα της άμυνας, ο οποίος μέχρι τώρα είχε μείνει ακέραιος έναντι των οικονομικών περικοπών.
Η πρόταση έχει την υποστήριξη αρκετών υπουργείων, αλλά και άλλων κρατικών οργανισμών, ώστε να μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στο κυβερνητικό συμβούλιο, δηλώνουν οι πηγές. Μέχρι τώρα, η ιδέα δεν είχε υποστηριχτές, πέραν του υπουργείου των Οικονομικών.
Η περίοδος που επιλέγεται προκειμένου το θέμα αυτό, να μπει στην κυβερνητική ατζέντα δηλώνει ότι, καθώς η Ρωσία εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο της οικονομικής ύφεσης, από τις μειωμένες τιμές πετρελαίου, αλλά την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων, η μείωση δαπανών θα εφαρμοστεί σε όλο φάσμα δραστηριοτήτων του κεντρικού προϋπολογισμού.
Μια μείωση των ρωσικών αμυντικών δαπανών προμήθειας νέων συστημάτων έχει τόσο συμβολική, όσο και πρακτική αξία, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει δώσει στην αποκατάσταση της στρατιωτικής υπεροχής της Ρωσίας, χαρακτήρα κομβικής προτεραιότητας. Παράλληλα, η αναβάθμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επιβάλλεται από τις απαιτήσεις πολεμικής εμπλοκής της Ρωσίας, στην Ουκρανία και τη Συρία.
Οι ρωσικές δαπάνες για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων έφτασαν στα 21,6 δισ. δολάρια το 2015, σύμφωνα με την εκτίμηση της δεξαμενής σκέψης σε θέματα άμυνας, CAST. Το οικονομικό αυτό μέγεθος, αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου των αμυντικών δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση.
Ωστόσο, μία μείωση των ρωσικών αμυντικών δαπανών σε ποσοστό 5% αναμένεται ότι δε θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη βελτίωση των εσόδων του κεντρικού προϋπολογισμού. Η πρακτική εξοικονόμηση δαπανών εκτιμάται ότι δε θα είναι μεγαλύτερη από 100 δισ. ρούβλια, σύμφωνα με την εκτίμηση ενός από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.
“Ωστόσο, δεν είναι για τα χρήματα, αλλά για το πολιτικό προηγούμενο που θα δημιουργηθεί,” τόνισε ο αξιωματούχος.
Μία από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για μειώσεις των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό 7%, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Έτσι, είναι πιο πιθανό, η μείωση να γίνει σε ποσοστό 5%.
Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, ενώ όταν αυτή ληφθεί, πρέπει να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο, δήλωσαν με έμφαση δύο από τους αξιωματούχους. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους ανωτέρους μας, ότι είναι αδύνατο για τον προϋπολογισμό να σηκώσει το βάρος τέτοιων αμυντικών δαπανών σήμερα», συμπλήρωσε πηγή του ρωσικού υπουργείου των Οικονομικών.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Οικονομικών δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που του έγιναν για σχολιασμό της είδησης, ενώ και το υπουργείο Άμυνας, δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως.