Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια τριπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι σε αγορά ενός χωριού στην επαρχία του Απώτατου Βορρά του Καμερούν, μια περιοχή που στοχοθετούν συχνά οι νιγηριανοί ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Οι επιθέσεις, από τις πιο πολύνεκρες που έχουν πλήξει το Καμερούν από την έναρξη της δράσης των ισλαμιστών στο έδαφος της χώρας το 2013, είχαν στόχο την αγορά της κοινότητας Μπόντο, κοντά στα σύνορα και στα προπύργια της Μπόκο Χαράμ -η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)- στο νιγηριανό έδαφος.
«Έχουμε έναν πρώτο απολογισμό ο οποίος κάνει λόγο για 29 νεκρούς και 30 τραυματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνομικός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής της τάξης του Καμερούν οι τρεις καμικάζι συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό αυτό.
Αφότου οι νιγηριανοί ισλαμιστές άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στο έδαφος του Καμερούν το 2013 περίπου 1.200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 67 στρατιωτικών και τριών αστυνομικών, έχουν σκοτωθεί στην επαρχία του Απώτατου Βορρά του Καμερούν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις αρχές του Ιανουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικοινωνιών Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι.
Οι αρχές του Καμερούν καταμετρούν πάνω από τριάντα επιθέσεις βομβιστών και βομβιστριών-καμικάζι. Οι επιθέσεις αυτές διαπράττονται όλο και πιο συχνά από έφηβους ή γυναίκες. Οι αγορές, εξαιρετικά πολυσύχναστες και τόποι δημόσιων συναθροίσεων όπως σε όλη την Αφρική, είναι συχνά ο στόχος τους.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιθέσεις των καμικάζι οι αρχές του Καμερούν έχουν απαγορεύσει τη μπούρκα, το ολόσωμο πέπλο που φορούν οι μουσουλμάνες, σε πολλές περιοχές, καθώς το ένδυμα αυτό χρησιμοποιείται συχνά για να κρύβονται εκρηκτικά.
Το γειτονικό Τσαντ, που επίσης έχει υποστεί επιθέσεις μελών της Μπόκο Χαράμ, έχει απαγορεύσει εντελώς τη μπούρκα στο σύνολο της επικράτειάς του.
Από την αρχή της χρονιάς η επαρχία του Απώτατου Βορρά έχει ήδη γίνει στόχος δύο επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι εναντίον τεμενών, με 12 και 4 νεκρούς αντίστοιχα, την 13η και την 18η Ιανουαρίου. Οι ιμάμηδες και οι παραδοσιακοί φύλαρχοι γίνονται συχνά στόχος των ισλαμιστών, εξαιτίας της εχθρικής στάσης τους απέναντι στην τζιχαντιστική ιδεολογία και τη βία.
Το Καμερούν ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας επιπλέον δυνάμεις του στρατού, από το 2013 στα σύνορα με τη Νιγηρία για να αντιμετωπίσει τη δράση των ισλαμιστών.
Η Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια το βόρειο Καμερούν ως βάση στα μετόπισθεν και ορμητήριο, αλλά και πηγή ανεφοδιασμού του σε όπλα, οχήματα και εμπορεύματα.
Όμως οι αρχές του Καμερούν πέρασαν στην αντεπίθεση, στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που σχηματίστηκε για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ. Σε αυτή τη συμμαχία συμμετέχουν επίσης η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Μπενίν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμβάλλουν με εφόδια και έναν μικρό αριθμό συμβούλων.
Από τα τέλη του Νοεμβρίου ο στρατός του Καμερούν εξαπέλυσε «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις σε πολλές παραμεθόριες κοινότητες για να ανακόψει τη δράση των νιγηριανών τζιχαντιστών, που παραμένουν ενεργοί στη βορειοανατολική Νιγηρία και την επαρχία του Απώτατου Βορρά του Καμερούν.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, οι επιχειρήσεις αυτές εξασθένισαν την ισλαμιστική οργάνωση, που πλέον δεν εμπλέκεται απευθείας σε μάχες με τα στρατεύματα του Καμερούν. Ωστόσο η ισλαμιστική οργάνωση έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι. Στην ίδια τη Νιγηρία η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17.000 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει άλλους 2,5 εκατ. και πλέον να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το 2009.