Κάποια μνήματα στο αυτοσχέδιο νεκροταφείο μεταναστών στο Καλαί της Γαλλίας, δίπλα στη λεγόμενη «ζούγκλα», έχουν γραμμένα τα ονόματα των άτυχων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους διεκδικώντας μια ευκαιρία στη ζωή στην Ευρώπη.
Άλλα έχουν μόνο αριθμούς…
Ο τάφος της άτυχης Djayce Kehen από την Ερυθραία αναφέρει το όνομά της και την ημερομηνία γέννησης και θανάτου της, που απέχουν μόλις δύο ημέρες. Το κορίτσι βρήκε τόσο άδικο και πρόωρο τέλος όταν η μητέρα του έπεσε από ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόωρος τοκετός.
Αυτή τη στιγμή είναι εκεί θαμμένοι 28 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Αγγλία. Μεταξύ αυτών ο 22χρονος Adam Joumoua Abdellah Abderahmane από το Σουδάν που έχασε τη ζωή του διασχίζοντας τη Μάγχη.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τη Daily Mail, στους κατοίκους της «ζούγκλας» προστέθηκαν ακόμα 3000 άνθρωποι. Πολλοί λέγεται πως οπλοφορούν ενώ υπάρχουν και αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και εξαναγκασμό σε πορνεία.
«Τη νύχτα είναι κόλαση. Πολλές φορές είδα γυναίκες να τις σέρνουν με τη βία σε σκηνές, κλαίγοντας. Τις βίαζαν πολλοί άνδρες και οι συμμορίες τους έπαιρναν λεφτά. Ήθελα να τους σταματήσω αλλά κρατούσαν μαχαίρια και όπλα», ανέφερε ένας μετανάστης.
Οι γαλλικές αρχές ανησυχούν έντονα για την παραβατικότητα μέσα στη «ζούγκλα» που έχουν προειδοποιήσει τους αστυνομικούς να περιπολούν μόνο στα «σύνορά» της.
«Τις νύχτες ακούγονται πυροβολισμοί. Δεν θα έπρεπε να ζούμε έτσι. Πρέπει να πάω στην Αγγλία, τότε θα είναι καλύτερα», λέει ένας άλλος μετανάστης, σημειώνοντας πως όλοι κρατούν μαχαίρια ή όπλα για την προστασία τους.
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στη «ζούγκλα» του Καλαί κοντά στο λιμάνι, περιμένοντας να βρουν την ευκαιρία να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Αγγλία.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως οι ήδη άθλιες συνθήκες θα επιδεινωθούν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ περισσότεροι από χίλιοι αστυνομικοί θα προστεθούν στη δύναμη που επιβλέπει την περιοχή ενώ οι θέσεις σε καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά θα διπλασιαστούν σε 400.
Περισσότεροι από 670.000 άνθρωποι έφτασαν μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη και περισσότεροι από τρεις χιλιάδες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου που έχουν γίνει υγρός τάφος.