Κι ενώ η θάλασσα σε όλη τη βόρεια και βορειοδυτική Λέσβο συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα ναυαγών κάθε ηλικίας -από το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου, όπου οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 45, αλλά και άλλα πτώματα από ναυάγια που κανείς δεν έμαθε ποτέ- χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν παρά τους ισχυρούς ανέμους σε όλη τη βόρεια και ανατολική Λέσβο.
Ιδιαίτερα στην περιοχή, από τη Σκάλα της Συκαμνιάς και μέχρι την Εφταλού, τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μαζί με εθελοντές από ξηράς και θαλάσσης, ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής με τα αλιευτικά τους σκάφη μαζί και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εκεί σώζουν συνεχώς ναυαγούς. Επίσης, ρυμουλκούν βάρκες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή κινδυνεύουν να ανατραπούν.
Χθες Κυριακή, στο νησί μέσα σε θύελλες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τοπικά τα οκτώ μποφόρ, έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, 2.530 άτομα.
Η κήρυξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα πλοία της ακτοπλοΐας βρήκε το λιμάνι της Μυτιλήνης με 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα. Στην πλειονότητά τους, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από πολύ κακές συνθήκες και ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια, στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή και μέχρι την ώρα κήρυξης της απεργίας των πλοίων από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά ή την Καβάλα αναχώρησαν 5.331 μετανάστες και πρόσφυγες.