Εντείνονται σήμερα οι φόβοι πως η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά μπορεί να οφείλεται σε έκρηξη βόμβας. Το Airbus A321 κόπηκε στα δύο λίγο μετά την απογείωσή του από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ με τα συντρίμμια του να σκορπίζονται σε μεγάλη ακτίνα στο Σινά. Όλοι οι 224 επιβαίνοντες βρήκαν τραγικό θάνατο.
Ο Alexander Neradko, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αεροπορίας της Ρωσίας επιβεβαίωσε πως το αεροσκάφος διερράγη σε μεγάλο ύψος πάνω από απομακρυσμένη περιοχή όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα σε αιγυπτιακές δυνάμεις και μαχητές του ISIS αλλά και της Αλ Κάιντα.
Μόνο μία «έξωθεν ενέργεια» μπορεί να εξηγήσει τη συντριβή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες». Πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο.
Το Κρεμλίνο πάντως δεν αποκλείει κανένα σενάριο. Σε ερώτηση για πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροσκάφος εκπρόσωπό του τόνισε πως καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ειδικοί εκτιμούν πως η βόμβα είναι πιθανό να είναι υπεύθυνη για την αεροπορική τραγωδία υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε καμία αναφορά του πληρώματος για κάποιο πρόβλημα εν πτήσει και πως ορισμένα τμήματα του αεροσκάφους φέρουν σημάδια που μοιάζει να έχουν προκληθεί από έκρηξη.
«Δεν υπήρξε κάποια αναφορά έκτακτης ανάγκης οπότε δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιο μηχανικό πρόβλημα. Το γεγονός πως κάτι συνέβη στα 31.000 πόδια και το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο με οδηγεί στο συμπέρασμα πως έγινε έκρηξη την ώρα της πτήσης», σχολίασε στο BBC o καθηγητής Michael Clarke, γενικού διευθυντή του Royal United Services Institute. «Αυτή προκλήθηκε είτε από κάποιο τρομακτικό ατύχημα, που δεν μοιάζει πολύ πιθανό, είτε από βόμβα, που μοιάζει πιο πιθανό. Το μυαλό μου κινείται σε αυτή την κατεύθυνση παρά σε κάτι που συνέβη στο έδαφος», πρόσθεσε.