Στα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus που σκόρπισε το θάνατο τους 224 επιβαίνοντες βρίσκεται στραμμένο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.
Οι έρευνες των αρμόδιων εμπειρογνωμόνων ωστόσο διεξάγονται στη σκιά της αποκάλυψης ότι το αεροσκάφος των ρωσικών αερογραμμών διαλύθηκε στον αέρα, πολύ πριν συντριβεί στα εδάφη του όρους Σινά στην Αίγυπτο. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να ενισχύσει προς στιγμήν τα σενάρια κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου από τζιχαντιστές, σενάριο το οποίο ωστόσο απορρίπτουν τόσο οι αιγυπτιακές όσο και οι ρωσικές Αρχές.
Η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι αυτή κατέρριψε το αεροπλάνο σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Σοκόλοφ απέρριψε την υπόθεση αυτή, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι «δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτούς τους υπαινιγμούς». Επιφυλακτικοί είναι επίσης οι ειδικοί σε θέματα αεροναυπηγικής όσον αφορά τον ισχυρισμό αυτόν του ΙΚ. Θεωρούν πιθανότερες άλλες υποθέσεις, όπως μια τεχνική βλάβη ή μια βόμβα μέσα στο αεροσκάφος.
Το γεγονός ότι τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους που κατέπεσε στην Αίγυπτο χθες έχουν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη ακτίνα καταδεικνύει ότι το Airbus Α321 διαλύθηκε στον αέρα, ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος, επισήμανε ο Αλεξάντερ Νεράντκο, επικεφαλής της αρχής πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας, Rosaviatsia, σε δηλώσεις που έκανε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 και αναμετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε νωρίτερα και ο διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), Βίκτορ Σοροτσένκο, ο οποίος είχε δηλώσει: «Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων», διευκρινίζοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».
Αεροπορικές αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Σινά
Την ίδια ώρα πολλές αεροπορικές εταιρείες, ευρωπαϊκές και αραβικές, ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του βόρειου και κεντρικού Σινά όπου σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik σήμερα ότι «οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet» δεν πετούν πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατόπιν προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.
Την ίδια στιγμή, ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ζήτησε από όλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας προτού προβούν σε εικασίες για τις πιθανές αιτίες της συντριβής του αεροσκάφους.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας», είπε απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
«Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες», συνέχισε.
Οι ρώσοι ερευνητές, από την πλευρά τους, θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν.
Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους που κατέπεσε, για όλη την περίοδο της χρήσης του, και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.