Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής ρωσικού αεροσκάφους στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά, ενώ εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη Ρωσία για τα θύματα της αεροπορικής αυτής τραγωδίας.
Έρευνα διεξάγεται και στη Ρωσία, όπου οι αρχές ελέγχουν τα γραφεία της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και του τουριστικού πράκτορα, την ώρα που ερευνητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται ένα Airbus, καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι τα κύρια μέλη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που τα κατασκευάζει.
Οι έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων λίγων ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ, ενώ και τρίτο αεροσκάφος με ερευνητές και εξοπλισμό το οποίο έχει μισθώσει το υπουργείο του έφτασε σήμερα στο Κάιρο.
Εξάλλου ο Πουσκόφ μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αρχής πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (Rosaviatsia) Αλεξάντερ Νεράντκο αναχώρησαν σήμερα από το Κάιρο για να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rosaviatsia.
Ο Σοκόλοφ και ο Πουσκόφ έφτασαν χθες το βράδυ στο Κάιρο μαζί με ομάδα ειδικών για να μετάσχουν στην έρευνα, της οποίας θα ηγηθούν οι Αιγύπτιοι.
Ομάδα Ρώσων ερευνητών είχε ήδη μεταβεί νωρίτερα σήμερα από το Κάιρο στον τόπο του δυστυχήματος στο Σινά.
Και οι 224 επιβαίνοντες –τουρίστες και μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους τους Ρώσοι– έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του αεροπλάνου της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia στο Σινά της Αιγύπτου, προπύργιο της αιγυπτιακής πτέρυγας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Η τζιχαντιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι αυτή κατέρριψε το αεροπλάνο σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Σοκόλοφ απέρριψε την υπόθεση αυτή, σημειώνοντας ότι οι Αιγύπτιοι «δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτούς τους υπαινιγμούς».
Επιφυλακτικοί είναι επίσης οι ειδικοί σε θέματα αεροναυπηγικής όσον αφορά τον ισχυρισμό αυτόν του ΙΚ. Θεωρούν πιθανότερες άλλες υποθέσεις, όπως μια τεχνική βλάβη ή μια βόμβα μέσα στο αεροσκάφος.
Στη Ρωσία οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ από τα τηλεοπτικά δίκτυα ζητήθηκε να ματαιώσουν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η επαφή με το Airbus A321-200 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, η οποία είναι πλέον γνωστή με την ονομασία Metrojet, χάθηκε χθες 23 λεπτά μετά την απογείωσή του, την αυγή, από το αεροδρόμιο του φημισμένου τουριστικού προορισμού Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που πετούσε σε ύψος άνω των 9.144 μέτρων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας, ο πιλότος του διαμαρτυρήθηκε για μια τεχνική βλάβη του συστήματος επικοινωνίας. Ωστόσο ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Χοσάμ Καμάλ δήλωσε ότι οι επικοινωνίες μεταξύ του κυβερνήτη και του πύργου ελέγχου ήταν κανονικές έως ότου χάθηκε η επαφή με το αεροπλάνο και ο πιλότος δεν είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία.
Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.
Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Metrojet υπογραμμίζει ότι το αεροπλάνο της είχε υποβληθεί σε πλήρη τεχνικό έλεγχο το 2014 και υπερασπίζεται τον πιλότο του, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια, 12.000 ώρες πτήσης.
Από τους 217 επιβάτες, οι 214 ήταν Ρώσοι και οι 3 Ουκρανοί, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Αυτή ανέφερε επίσης ότι μεταξύ αυτών βρίσκονταν 17 παιδιά και 138 γυναίκες. Το πλήρωμα του αεροπλάνου ήταν επταμελές, ενώ σύμφωνα με τη Μόσχα οι ηλικίες των επιβατών κυμαίνονταν από 10 μηνών ως 77 ετών.
Σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 129 σοροί έχουν ανασυρθεί από τον τόπο του δυστυχήματος.
Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν και θα αναλυθούν.
Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων στην αλ Χασάνα, σε ορεινή ζώνη της επαρχίας του Βορείου Σινά.
Η αιγυπτιακή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους, η οποία αυτοαποκαλείται «Επαρχία του Σινά» ανέλαβε την ευθύνη για την «κατάρριψη» του αεροσκάφους χωρίς να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο το κατέρριψε.
«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε περισσότερους από 220 σταυροφόρους, που σκοτώθηκαν όλοι», αναφέρει το ΙΚ στο Twitter.
Εδώ και χρόνια οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας δέχονται σχεδόν καθημερινά φονικές επιθέσεις από την αιγυπτιακή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά.
Ωστόσο τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας παραμένουν ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, δημοφιλής κυρίως μεταξύ των Ρώσων ή των τουριστών της ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν διαθέτουν πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροπλάνο στα 9.144 μέτρα. Ωστόσο οι ίδιοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί μια βόμβα στο αεροπλάνο ή την πιθανότητα να χτυπήθηκε από μια ρουκέτα ή έναν πύραυλο την ώρα που ενδεχομένως είχε κατέβει σε μικρότερο ύψος λόγω μιας τεχνικής βλάβης ή για άλλους λόγους μετά την απώλεια της επαφής μαζί του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ απέφυγε τις ερωτήσεις όσον αφορά την ανάληψη αυτή ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος και επανέλαβε ότι μόνον τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα αποκαλύψουν τα αίτια της συντριβής του.
Τρεις αεροπορικές εταιρείες, η γαλλική Air France, η γερμανική Lufthansa και η Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσαν ότι δεν θα πετούν πλέον πάνω από τη ζώνη του Σινά μέχρι νεωτέρας για λόγους ασφαλείας.