Στη δίνη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών συνεχίζει να ταλανίζεται η αυτοκρατορία ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ, η οποία μετά το σάλο που προκάλεσε η παρακολούθηση τηλεφωνημάτων πολιτικών προσώπων και αστυνομικών από δημοσιογράφους της εφημερίδας του «Νews of the World», φαίνεται πως καταρρέει.

Ο Μέρντοχ θεωρείται από τους ισχυρότερους σύγχρονους μεγιστάνες των media έχοντας στην κατοχή του μεγάλο αριθμό μέσων ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία και ασκώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια επιρροή στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Το μέλλον της αυτοκρατορίας του, ωστόσο, προβλέπεται δυσοίωνο καθώς ο Μέρντοχ, υπό το βάρος των τελευταίων αποκαλύψεων, σκοπεύει να α πουλήσει όλες τις εφημερίδες του ομίλου του News Corp.

Ποιος είναι ο Μέρντοχ

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ γεννήθηκε το 1931 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στην Οξφόρδη, ενώ επέστρεψε το 1954 στη γενέτειρά του για να ικανοποιήσει το αίτημα του πατέρα του, που ήθελε ο γιος του να εργασθεί στην οικογενειακή εφημερίδα, «The News».

Το πάθος που έδειξε αμέσως για το επάγγελμα εκτόξευσε την κυκλοφορία και τα διαφημιστικά έσοδα της εφημερίδας, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ρούπερτ να ξεκινήσει την επεκτατική πορεία του.

Κορυφαία στιγμή των πρώτων χρόνων της σταδιοδρομίας του Μέρντοχ πρέπει να θεωρείται η εκστρατεία της «News» για απελευθέρωση του νεαρού Μαξ Στιούαρτ, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία πεντάχρονου κοριτσιού τα Χριστούγεννα του 1958. Η δημοσιογραφική έρευνα αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη, που ο καταδικασμένος στην εσχάτη των ποινών Στιούαρτ εξασφάλισε χάρη από τον πρωθυπουργό της πολιτείας.

Οι αρχές, όμως, κινήθηκαν εναντίον του Μέρντοχ, θεωρώντας ότι είχε επηρεάσει παράτυπα τη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τον για προδοσία, σύμφωνα με τη μεσαιωνική αγγλική νομοθεσία.

Το 1964, ο Μέρντοχ λανσάρει την εφημερίδα «The Australian», το πρώτο ημερήσιο φύλλο εθνικής κυκλοφορίας στη χώρα. Το μεγάλο σχήμα του φύλλου και η επιλογή «σοβαρών» και μόνο θεμάτων προσέφερε στον Μέρντοχ την πολιτική επιρροή που πάντοτε ποθούσε.

Το 1972, ο Μέρντοχ εξαγοράζει την εφημερίδα ταμπλόιντ του Σίδνεϊ «The Daily Telegraph» και υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα του Γκάου Ουίτλαμ στις εκλογές.

Το 1973, ο Μέρντοχ «κατακτά» την Αμερική με την αγορά τοπικής εφημερίδας στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Το 1985, αποκτά την αμερικανική υπηκοότητα και τον ίδιο χρόνο εγκαινιάζει το ψυχαγωγικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, που το 1996 αποκτά ειδησεογραφικό «αδελφάκι», κρίσιμο όπλο στις πρόσφατες επιτυχίες των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές.

Στο internet αίσθηση προκάλεσε η αγορά το 2005 του ιδιαίτερα δημοφιλούς τότε site κοινωνικής δικτύωσης, MySpace.com, με δεκάδες εκατομμύρια μέλη. Πριν από λίγες ημέρες η News Corp ανακοίνωσε ότι πούλησε Myspace για 35 εκατ. δολάρια το οποίο είχε αγοράσει έναντι 580 εκατ. δολαρίων πριν την κυριαρχία του facebook.

Σταθμό στην ιστορία της News Corp. αποτελεί η εξαγορά το 2007 της Dow Jones & Company έναντι 5 δισ. Δολαρίων, με την οποία ενέταξε στο δυναμικό του μια από τις σημαντικότερες οικονομικές εφημερίδες στον κόσμο, τη Wall Street Journal.

Στην προσωπική του ζωή μετά το πρώτο του διαζύγιο παντρεύτηκε την δημοσιογράφο Anna Murdoch με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά και με την οποία χώρισε το 1998 ύστερα από 30 χρόνια γάμου για να παντρευτεί την κατά 40 χρόνια νεότερή του Wendi Deng η οποία εργαζόταν στο ασιατικό κανάλι Star TV.