Οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα υποδηλώνουν ότι ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερες δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η μία από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης… οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.
Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους «επικεντρώνονται πλήρως» στο Ισλαμικό Κράτος.
Το μετατραυματικό σοκ και η διαφωνία για τους νεκρούς
Μετατραυματικό σοκ ζει όλη η Τουρκία από χτες, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην ‘Αγκυρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση 95 άτομα και σύμφωνα με κουρδικές πηγές 128 άτομα.
Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου, χτες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 246. Σε πρωινή του ανακοίνωση το κέντρο δεν ανέφερε αριθμό νεκρών, αλλά τόνισε ότι νοσηλεύονται ακόμα σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας συνολικά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 65 σε εντατική μονάδα.
Το συντονιστικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ», σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι.
Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.
Σήμερα το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες στο σημείο όπου έγιναν χτες οι εκρήξεις. Επεισόδια δεν υπήρξαν. Για τις τρεις το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι αυτό μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την πρόταση Νταβούτογλου για συνάντηση.
Ως προς τους δράστες δεν υπάρχει επισήμως κάτι συγκεκριμένο, εκτός του ότι γίνεται λόγος για ενδεχόμενο επιχείρησης αυτοκτονίας. Η αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Μπερίλ Ντεντέογλου ανέφερε σήμερα τη σκέψη της, ότι «η επίθεση δεν σχεδιάστηκε στην περιοχή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανάμειξη άλλων χωρών».
Πάντως το μετατραυματικό σοκ επιδρά ώστε να κλιμακωθεί ο διχασμός. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, οπαδών και εν μέρει πολιτικών, ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, ενώ ο χώρος της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρόκειται για έργο του κράτους.
Το επιχείρημα των φιλοκυβερνητικών, είναι το συμπέρασμα ότι η βόμβα που είχε εκραγεί δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων, ευνόησε τελικά το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα. Κι αυτό εκ του αποτελέσματος των εκλογών, όπου το κόμμα είχε ξεπεράσει το 13%.
Ούτως ή άλλως όμως, όπως σημειώνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», «κατά τη περίοδο 20 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες, 62 αστυνομικοί, 3 πολιτοφύλακες, 341 αντάρτες του ΡΚΚ, 113 πολίτες στο Νοτιοανατολική Τουρκία. Τώρα έρχονται να προστεθούν οι 95 νεκροί των χτεσινών εκρήξεων».