«Άνευ αξίας» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής που εμπλέκει το όνομά του στην πτώση της Μοσούλης στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
«Το πόρισμα της έρευνας της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πτώση της Μοσούλης είναι άνευ αξίας», έγραψε ο Μάλικι στη σελίδα του στο Facebook. Η έκθεση «βρίθει πολιτικών διαφωνιών και στερείται κάθε αντικειμενικότητας».
«Αυτό που συνέβη στη Μοσούλη είναι μια συνωμοσία που σχεδιάστηκε στην Άγκυρα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αρμπίλ», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις πρωτεύουσες της Τουρκίας και του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο Μάλικι, νυν αντιπρόεδρος του Ιράκ, βρίσκεται στο Ιράν για συνομιλίες με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του.
Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, κατά την έναρξη της μεγάλης επιχείρησής του στο βόρειο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, κατατροπώνοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η έκθεση, που υποβλήθηκε την Κυριακή στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι, εμπλέκει 35 ακόμη αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο τότε υπουργός Άμυνας Σάαντουν αλ-Ντουλάιμι και ο τότε κυβερνήτης της επαρχίας Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι πρωτεύουσα, Ατιλ αλ-Νουτζάιφι.
«Κανένα από τα ονόματα που υπάρχουν στην έκθεση αυτή δεν θα διαγραφεί, όλα τα ονόματα θα διαβιβαστούν στην δικαιοσύνη (…) και οι υπεύθυνοι για την πτώση της Μοσούλης θα κληθούν να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Τζουμπούρι.
Ως αρχηγός του στρατού, ο Μάλικι επεδίωξε να συγκεντρώσει τον έλεγχο του στρατού στις υπηρεσίες του και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων, κυρίως διορίζοντας διοικητές που είχε επιλέξει για την πίστη τους προς το πρόσωπό του παρά για τις ικανότητές τους, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.
Η πολιτική του σιίτη Μάλικι είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της σουνιτικής αραβικής μειονότητας.