Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με ενισχυμένο το ηθικό λόγω των πρόσφατων επιτυχιών της έναντι των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη διακοπή για πέντε ημέρες των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στην φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την αποτυχία δύο προηγούμενων προσπαθειών.
Η κατάπαυση του πυρός σχεδιάζεται να αρχίσει τη Δευτέρα στις 00:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ωστόσο η συμμαχία επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να αντιδράσει σε οποιαδήποτε «στρατιωτική ενέργεια ή κίνηση» από μέρους των Χούτι και των συμμάχων τους κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών που θα διαρκέσει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η κατάπαυση του πυρός αναγγέλθηκε την επομένη του θανάτου 35 αμάχων σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μόχα (νοτιοδυτικά), ενός βομβαρδισμού ο οποίος σύμφωνα με κατοίκους έγινε προφανώς από λάθος, αν και σύμφωνα με άλλους έγινε λόγω της εγγύτητας θέσεων των Χούτι στην κατοικημένη περιοχή που επλήγη.
Σύμφωνα με το σαουδαραβικό ανακοινωθέν, η απόφαση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ελήφθη κατόπιν αιτήματος του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής του, μετά τη φυγή του από τη χώρα τον Μάρτιο, όταν οι Χούτι προέλασαν στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης.
Ο Χάντι επιθυμούσε να «σταλεί και να διανεμηθεί η μέγιστη δυνατή ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια» στον πληθυσμό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Οι Χούτι, μια δύναμη που η Σαουδική Αραβία θεωρεί πως ενεργεί για λογαριασμό του Ιράν, δεν έχουν αντιδράσει στην ανακοίνωση της συμμαχίας, η οποία μπήκε στον πόλεμο στα τέλη του Μαρτίου για να εμποδίσει, όπως ανέφερε τους σιίτες αντάρτες να καταλάβουν ολόκληρη την Υεμένη.
Η απόφαση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ακολούθησε την επιτυχία των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο, που πλέον ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του Άντεν, έπειτα από τέσσερις μήνες αιματηρών μαχών. Οι Χούτι δεν διατηρούν πλέον παρά μερικές θέσεις στο βόρειο τμήμα της πόλης.
Η επιτυχία αυτή εν μέρει αποδίδεται στην πρόσφατη προμήθεια με όπλα και οχήματα των πιστών στον πρόεδρο υεμενίτικων δυνάμεων από τη συμμαχία και χάρη στην αεροπορική της υποστήριξη.
Περισσότερο από τους μαχητές των αντίπαλων πλευρών, οι άμαχοι στην Υεμένη είναι αυτοί που έχουν καταβάλει, άμεσα ή έμμεσα, το πιο βαρύ τίμημα.
Άμαχοι είναι οι μισοί και πλέον από τους 3.700 νεκρούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ εκατομμύρια Υεμενίτες δεν έχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό ή ηλεκτρισμό. Το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει καταρρεύσει, όπως και το σύστημα παιδείας.
Την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου απηύθυνε έκκληση στα εμπόλεμα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι χερσαίες μάχες εντάθηκαν στις πόλεις Άντεν και Τάιζ», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη Αντουάν Γκραντ.
«Δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να φθάσουμε τις πληγείσες περιοχές και να συνεχίσουμε να παρέχουμε ζωτικής σημασίας προμήθειας και να απομακρύνουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Γκραντ, τα δεινά των αμάχων έχουν «φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο», καθώς είναι τεράστιες οι ελλείψεις πόσιμου νερού, τροφίμων και καυσίμων στη χώρα.
Την 21η Ιουλίου, ο ΟΗΕ κατάφερε να φθάσει διά θαλάσσης ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, το πρώτο από το ξέσπασμα αυτής της φάσης της σύρραξης τον Μάρτιο.
Η ανακατάληψη τμημάτων του Άντεν από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον Χάντι επέτρεψε να ανοίξει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, όπου προσγειώθηκαν τρία μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και ένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η συμμαχία των αραβικών κρατών, οι σχεδόν καθημερινές αεροπορικές επιδρομές της οποίας έχουν φθείρει τα μέσα των ανταρτών και των συμμάχων τους και έχουν προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους, διεξήγαγε χθες νέα πλήγματα στο βόρειο τμήμα του Άντεν.
Οι δύο προηγούμενες δύο εκεχειρίες δεν τηρήθηκαν, καθώς οι μάχες ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές δεν διακόπηκαν. Η πιο πρόσφατη, την οποία είχε ανακοινώσει ο ΟΗΕ, κατέρρευσε την 11η Ιουλίου.