Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύουν στη Συρία και το Ιράκ σχεδιάζουν συγκεκριμένες επιθέσεις εναντίον της Βρετανίας, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας παράλληλα πως συνιστούν μία «υπαρξιακή απειλή» για τη Δύση.
Η δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον έγινε έπειτα από την επίθεση ενόπλου ισλαμιστή την Παρασκευή σε παραλία της Τυνησίας με 38 νεκρούς, εκ των οποίων οι 30 Βρετανοί. Βρετανοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την επίθεση τη χειρότερη εις βάρος βρετανών υπηκόων έπειτα από την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου το 2005.
«Πρόκειται για υπαρξιακή απειλή γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η διαστρέβλωση μίας σπουδαίας θρησκείας και η δημιουργία αυτής της δηλητηριώδους λατρείας του θανάτου παρασύρει υπερβολικά πολλά νεαρά άτομα», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.
«Υπάρχουν άτομα στο Ιράκ και τη Συρία που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν φρικτές ενέργειες στη Βρετανία και αλλού και όσο το Ισλαμικό Κράτος υφίσταται σε αυτές τις δύο χώρες απειλούμαστε», δήλωσε ο Κάμερον.
Το επίπεδο της διεθνούς τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «σοβαρό» -το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο- που σημαίνει ότι είναι «εξαιρετικά πιθανή» μία επίθεση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της τελευταίας δεκαετίας μετά τις επιθέσεις στην Τυνησία.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Daily Telegraph, ο Κάμερον επισήμανε ότι επιθυμία του είναι οι αρχές να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στους μουσουλμάνους εξτρεμιστές στη Βρετανία.
«Πρέπει να είμαστε λιγότερο ανεκτικοί απέναντι στην μισαλλοδοξία, να απορρίπτουμε όποιους εγκρίνουν τις απόψεις της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ρητορικής».
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι μεταβαίνει σήμερα στην Τυνησία για να συναντηθεί με υπουργούς και με θύματα της επίθεσης.
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το ΙΚ θα ηττηθεί, αλλά μπορεί να χρειαστεί «πάρα πολύς καιρός» και ότι τα «απολύτως φρικτά» γεγονότα στην Τυνησία «σόκαραν ολόκληρο τον κόσμο».