Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται σήμερα η Βρετανία, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τουριστικό θέρετρο της Τυνησίας κι ενώ ήδη από τους δέκα νεκρούς που αναγνωρίστηκαν, οι οκτώ είναι Βρετανοί.
«Σφαγή στις ξαπλώστρες», «Ματωμένη Παρασκευή», «Τρόμος στην παραλία»: οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου αποτυπώνουν το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η χώρα στην επίθεση που διαπράχθηκε στο ξενοδοχείο Riu Imperial Marhaba στο Πορτ ελ Κανταουί, κοντά στη Σους.
«Η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους νεκρούς της βάρβαρης επίθεσης στην Τυνησία είναι Βρετανοί» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ύστερα από ακόμα μία έκτακτη σύσκεψη υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Πρόκειται για αθώους τουρίστες που δολοφονήθηκαν», τόνισε, «όμως αυτοί οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν μας σπείρουν τη διχόνοια σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα καταφέρουν παρά να μας ενώσουν περαιτέρω λόγω της αποφασιστικότητάς μας να νικήσουμε αυτούς τους ισλαμιστές εξτρεμιστές».
Για τη Βρετανία ενδέχεται να είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση με θύματα Βρετανούς πολίτες μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.
Πριν από 10 χρόνια σε τέσσερις διαφορετικές εκρήξεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 700.
Ενώ στο Λονδίνο τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί ενόψει του Gay Pride και των εκδηλώσεων για την «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων» σήμερα, το πρωί έφθασαν οι πρώτοι τουρίστες που εγκατέλειψαν εκτάκτως την Τυνησία. Στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, δύο ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στην έξοδο του τερματικού σταθμού 2. Ορισμένοι εκ των επιβατών έκλαιγαν ενώ αποβιβάζονταν από το αεροπλάνο.
Ένας τουρίστας ο Τζέρεμι Μουρ, που δήλωσε «ευτυχής που επέστρεψε» είπε μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ότι οι επιβάτες της πτήσης του άρχισαν να χειροκροτούν αμέσως μόλις το αεροσκάφος τους προσγειώθηκε σε βρετανικό έδαφος.
Δεν θα ξεχάσουν άλλωστε τον τρόμο που βίωσαν χθες, την ώρα του πρωινού.
«Είδα έναν άνδρα να έχει δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι, έναν άλλο να έχει πυροβοληθεί στην κοιλιά. Παντού υπήρχε αίμα» περιέγραψε η Έλι Μακίν.
Ο βρετανικός τύπος δημοσιεύει τις ιστορίες κάποιων από τους ήρωες αυτής της τραγωδίας. Για παράδειγμα ο Κιθ Χόουκς, ένας πρώην στρατιώτης, ηλικίας 70 ετών, αφηγήθηκε στους Times πώς πέρασε ακριβώς δίπλα από το δράστη, τη στιγμή της επίθεσης, προκειμένου να σώσει κάποια από τα θύματα.
«Δεν θα μάθω ποτέ γιατί δε με στόχευσε» τόνισε ο ίδιος.
Μία νεαρή γυναίκα από την Ουαλία, η Σέρα Ουίλσον, ευχαρίστησε το σύντροφό της που έπεσε πάνω της για να την προστατεύσει από τις σφαίρες και χρησιμοποιήσει το σώμα του ως ασπίδα για εκείνη. Ο 30χρονος Μάθιου τραυματίστηκε στον ώμο, την κοιλιά και το γοφό, η ζωή του ωστόσο δεν κινδυνεύει.
Δέκα εκ των 38 νεκρών της επίθεσης στην Τυνησία έχουν προς το παρόν αναγνωριστεί και είναι στην πλειονότητά τους Βρετανοί, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας.
«Δέκα πτώματα έχουν αναγνωριστεί από τα συνολικά 38: πρόκειται για 8 Βρετανούς, μία Βελγίδα και έναν Γερμανό» είπε ο Ναουφέλ Σομράνι, διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων περιστάσεων του υπουργείου.
Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, Γερμανοί και Βέλγοι.