Βυθισμένοι στην απελπισία είναι οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σε 2.000 Βρετανούς ηλικίας 18 έως 65 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο κάθε ένας από εμάς περνάει ετησίως 9 ολόκληρες ημέρες – ή 1,5 χρόνο στη διάρκεια της ζωής του – νιώθοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα.

Ως βασικοί λόγοι αυτής της πεποίθησης είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης και τα οικονομικά προβλήματα ενώ σε αυτά μπορούν επίσης να προστεθούν και το άγχος για το μέλλον, η απογοητευτική ερωτική ζωή και τα περιττά κιλά.

Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν πως τους πιάνει μαύρη απελπισία όταν σκέφτονται τα χρέη τους, το 25% είπαν πως απελπίζονται γιατί ξέρουν πως δεν ζουν όπως θα ήθελαν, ενώ για τους δύο στους δέκα η απελπισία οφείλεται σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν δικοί τους άνθρωποι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους 10 είπαν πως νιώθουν απελπισμένοι περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα, ενώ το 50% δήλωσαν πως νιώθουν πια ότι η αγωνία καταστρέφει την υγεία τους.

Ακόμα πιο ανησυχητική, πάντως, είναι η απάντηση των συμμετεχόντων στην έρευνα όταν ρωτήθηκαν για το τι κάνουν όταν θέλουν να βελτιωθεί η διάθεσή τους καθώς ένας στους έξι δήλωσε πως πίνει κάποιο αλκοολούχο ποτό και ο ένας στους πέντε «βουλιάζει» μπροστά στην τηλεόραση.