Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Blic, η οποία επικαλείται δικηγόρο του.

Υποβλήθηκε μυστικά σε θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin, δηλαδή καρκίνο των λεμφαδένων, σε κλινική του Βελιγραδίου το 2009, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο του. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και σε χημειοθεραπεία, είπε ο δικηγόρος, επικαλούμενος ιατρικά έγγραφα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Σερβικής Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι πλαστογραφημένα και έκανε λόγο για τακτική της υπερασπιστικής ομάδας του Μλάντις να επιμένει στα προβλήματα υγείας του.

Ο δικηγόρος του Μλάντιτς είχε ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης του με το επιχείρημα ότι ο πελάτης του είναι πολύ άρρωστος για να μπορέσει να δικαστεί, εκτιμώντας ότι δεν θεωρεί πως ο 69χρονος Μλάντιτς θα αντέξει μέχρι την έναρξη της δίκης.

Ο Μλάντιτς έδειχνε ιδιαίτερα καταβεβλημένος στις πρώτες φωτογραφίες μετά τη σύλληψή του πριν από μία εβδομάδα. Ωστόσο, ομάδα σέρβων κυβερνητικών ιατρών τον έκρινε ικανό να εκδοθεί και να δικαστεί.

Εντωμεταξύ, ένας Σέρβος δικηγόρος επελέγη για να εκπροσωπήσει τον Μλάντιτς κατά την αυριανή πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).

Αναμένεται ότι θα του ζητηθεί να απολογηθεί, αλλά θα του δοθεί και το δικαίωμα να ζητήσει την αναβολή της δίκης για ένα μήνα.