«Απεχθείς» και «τερατώδεις» χαρακτήρισε τις εις βάρος του κατηγορίες ο Ράτκο Μλάντιτς, που αρνήθηκε την ενοχή του, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στη δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, που κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995, θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, αφήνοντας στον κατηγορούμενο προθεσμία 30 ημερών για μια πρώτη εξέταση του φακέλου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ περίπου είκοσι μητέρες των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα παρακολουθούν από το μνημείο στο Ποτοτσάρι, την τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης εμφάνισης του Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Δικαστηρίου.
Οι γυναίκες αυτές παρακολούθησαν την αναμετάδοση από ένα ειδικά διαμορφωμένο σημείο στο μέρος που είναι αφιερωμένο στις προσευχές και όπου είναι θαμμένα τα χιλιάδες θύματα της σφαγής.

Μόλις εμφανίστηκε ο Μλάντιτς επικράτησε παγερή σιωπή. «Ελπίζω ο Θεός να φροντίσει να καεί στην κόλαση», δήλωσε μια εξ αυτών. «Θα πρέπει να τον παραδώσουν σε μας, τις μητέρες, για να τον δικάσουμε», επισήμαναν άλλες.

«Με τη σύλληψη του Μλάντιτς, η Σερβία απέδειξε ότι είναι σοβαρή απέναντι στις διεθνείς της υποχρεώσεις», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.