Το ΝΑΤΟ διέψευσε σήμερα τα δημοσιεύματα πως ένα από τα πολεμικά σκάφη του που εμπλέκονται στην επιχείρηση κατά του λιβυκού καθεστώτος εγκατέλειψε να πεθάνουν 61 πρόσφυγες στα ανοικτά της θάλασσας, έπειτα από την αποτυχία να διασώσουν το παραπαίον σκάφος τους.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε πως ένα σκαφίδιο με 72 επιβαίνοντες -μεταξύ τους ήταν αρκετές γυναίκες, παιδιά και πολιτικοί πρόσφυγες- έγινε άθυρμα των κυμάτων για 16 ημέρες μετά τον απόπλου του, καθώς του τελείωσαν τα καύσιμα 18 ώρες μετά την αναχώρησή του από την Τρίπολη.
Η εφημερίδα τονίζει πως «παρά τον συναγερμό που σήμανε η ιταλική ακτοφυλακή και την επαφή που είχε το πλοιάριο με στρατιωτικό ελικόπτερο και πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ καμία προσπάθεια διάσωσης δεν αποπειράθηκε».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Κάρμεν Ρομέρο, διέψευσε το δημοσίευμα τονίζοντας πως «κάθε ισχυρισμός ότι αεροσκάφος του ΝΑΤΟ εντόπισε κι εν συνεχεία αγνόησε το πλοιάριο είναι ψευδείς».
Σύμφωνα με το άρθρο του Guardian, ένα ελικόπτερο μη κατονομαζόμενης εθνικότητας έρριψε νερό και μπισκότα στο σκάφος των προσφύγων. Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε πως ενημερώθηκαν οι αρχές τις Μάλτας για να διασώσουν το πλοιάριο, όμως αυτές «αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε σχέση» με αυτό.
Κατόπιν οι πρόσφυγες παρασύρθηκαν κοντά σε αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, στις 29-30 Μαρτίου, όμως ουδεμία απόπειρα διάσωσής τους έγινε και πάλι, καταγγέλλει η εφημερίδα, επικαλούμενη διασωθέντες και ανθρώπους που βρίσκονταν σε επαφή με τον ασύρματο του σκάφους.
«Για πολλούς από τους πρόσφυγες, η απροθυμία του ΝΑΤΟϊκού πλοίου να οργανώσει οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης, αποδείχθηκε μοιραία», τονίζει ο Γκάρντιαν, δηλώνοντας πως 11 από τους επιβαίνοντες βρήκαν τον θάνατο από πείνα και δίψα, έως ότου να ξεβραστεί το σκάφος στις λιβυκές ακτές, κοντά στη Μιζουράτα.
Ενώ η εφημερίδα τονίζει πως ερεύνησε εξονυχιστικά το θέμα, το ΝΑΤΟ από την πλευρά του αρνείται να επιρρίψει ευθύνες στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, τονίζοντας πως στον τομέα αυτό επιχειρούσε επίσης το ιταλικό πολεμικό πλοίο Γκαριμπάλντι.
Η Ρομέρο τόνισε επίσης πως οι μονάδες του ΝΑΤΟ είχαν επέμβει σε δύο περιπτώσεις τη νύκτα της 26ης προς 27η Μαρτίου για την διάσωση 510 προσφύγων, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί κατόπιν στην Ιταλία. Το περιστατικό που καταλογίζει η βρετανική εφημερίδα είχε σημειωθεί πριν την έναρξη των συμμαχικών βομβαρδισμών κατά του λιβυκού καθεστώτος στις 31 Μαρτίου.