Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε σήμερα, ότι ο Ιρανός φυσικός πυρηνικός επιστήμονας που είχε καταφύγει στο γραφείο ιρανικών συμφερόντων, που στεγάζεται στην πακιστανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ήρθε στις ΗΠΑ με τη θέλησή του και αποφάσισε να φύγει επίσης ελεύθερος και με τη θέλησή του.

«Οι ενέργειες του Σαχράμ Αμιρί, καθώς και πολλά βίντεο, δείχνουν σαφώς ότι δεν κρατήθηκε στις ΗΠΑ χωρίς να το θέλει», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμη, ότι δεν έχει καμία πληροφορία, που να αναφέρει ότι ο ιρανός επιστήμονας υπέστη βασανισμούς για όσο διάστημα βρισκόταν στις ΗΠΑ.

«Ήρθε στη χώρα μας οικειοθελώς έζησε εδώ οικειοθελώς και τώρα επέλεξε να επιστρέψει στο Ιράν χωρίς κανείς να τον πιέσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορεί να λέει ό, τι ιστορίες θέλει, αλλά δεν μπορεί να τις κάνει αληθινές», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμιρί είχε εξαφανιστεί στη διάρκεια θρησκευτικού προσκυνήματος στη Σαουδική Αραβία εδώ και ένα χρόνο και το Ιράν θεωρεί, ότι απήχθη από πράκτορες της CIA, για να του αποσπάσουν μυστικά, αφού εργαζόταν στον οργανισμό Ιρανικής Ατομικής Ενέργειας.

Ο ίδιος λέγεται ότι ισχυρίστηκε στην ιρανική τηλεόραση πως η απαγωγή του ήταν μια δυσάρεστη αμερικανική ενέργεια και ότι βρισκόταν υπό τεράστια ψυχολογική πίεση και επίβλεψη από ένοπλους πράκτορες τους τελευταίους 14 μήνες.