Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο παγώματος των λιβυκών κεφαλαίων σε ιταλικές εταιρείες, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Μουάμαρ Καντάφι και άτομα του περιβάλλοντός του, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι δεν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στο μέτρο αυτό, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στη χρηματοπιστωτική ασφάλεια επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών για να εξετάσει την υπόθεση της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο όμως, ενδεχόμενο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης στην Ιταλία θα πρέπει να αποφασισθεί από την επιτροπή χρηματοπιστωτικής προστασίας και σταθερότητας, υπό τον υπουργό Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι, αλλά , προς το παρόν, αυτή η επιτροπή δεν έχει συγκληθεί.
Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά χθες το βράδυ, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η εφημερίδα La Stampa διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι προωθεί την ιδέα του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, ενώ ο Τζούλιο Τρεμόντι την παρεμποδίζει .
Η αξία των μετοχών της Τρίπολης σε ιταλικές εταιρείες ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Il Sole 24 Ore.
Η Τρίπολη έχει στην κατοχή της το 7,582% της UniCredit, εάν συνυπολογισθούν τα μερίδια του κρατικού επενδυτικού ταμείου Libyan Investment Authority (2,594%) και της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (4,988%), γεγονός που καθιστά την Τρίπολη πρώτη μετοχική δύναμη του ομίλου.
Η Λιβύη κατέχει επίσης το 2,01% του ομίλου αεροναυπηγικής και αμυντικών συστημάτων Finmeccanica μέσω της Libyan Investment Authority και το 7,5% της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους του Τορίνο μέσω της Libyan Arab Foreign Investment Company.
Σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, κατέχει επίσης το 0,5% του πετρελαϊκού ομίλου ENI.