«Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό στρατιωτική βία κατά του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Καντάφι στη οποία επέμεινε ότι οι συμπατριώτες του τον «αγαπούν» και πως δεν θα παραιτηθεί ποτέ ούτε θα εγκαταλείψει τη Λιβύη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν πιθανά σχέδια για μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια απαιτεί μια επαρκή διεθνή συμφωνία.

«Βεβαίως, πρέπει να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και ένα σχεδιασμό τώρα γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα κάνει ο συνταγματάρχης Καντάφι στο λαό του», τόνισε. «Εάν αρχίσει να αναλαμβάνει τέτοια δράση ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να εξετάσουν διάφορες επιλογές, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.