Εικασίες έχει τροφοδοτήσει η συνάντηση του κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, και ορισμένων από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας, μεταξύ των οποίων και του ιδρυτή της Alibaba, Τζάκ Μα, αυτή την εβδομάδα.
Χαρισματικός και ιδιότροπος, ο κ. Μα, ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Κίνας, είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή μετά την κριτική που άσκησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας το 2020.
Η επανεμφάνισή του στην εκδήλωση της Δευτέρας προκάλεσε κύμα συζητήσεων, με ειδικούς και αναλυτές να αναρωτιούνται τι συνεπάγεται αυτό για τον ίδιο, τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας και την οικονομία γενικότερα.
Το BBC γράφει πως η ανταπόκριση ήταν συντριπτικά θετική, με τις μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Alibaba, να σημειώνουν θεαματική άνοδο αμέσως μετά την εκδήλωση.
«Η παρουσία του Τζακ Μα, παρόλο που δεν μίλησε, και η χειραψία του με τον Σι είναι σαφείς ενδείξεις ότι επανέρχεται δυναμικά», έγραψε ο αναλυτής της Κίνας, Μπιλ Μπίσοπ.
Πριν από την εξαφάνισή του από τη δημόσια ζωή το 2020, μετά από σχόλια σε οικονομικό συνέδριο ότι οι κρατικές τράπεζες της Κίνας είχαν «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», ο Μα ήταν το αστέρι της κινεζικής τεχνολογικής βιομηχανίας.
Καθηγητής αγγλικών, χωρίς κανένα υπόβαθρο στην πληροφορική, ο κ. Μα συνίδρυσε την Alibaba στο διαμέρισμά του πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, αφού έπεισε μια ομάδα φίλων να επενδύσουν στην εταιρεία του.
Στη συνέχεια δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους της Κίνας και έγινε από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι το γεγονός ότι επέστρεψε στο προσκήνιο, σε μία εκδήλωση στην οποία προήδρευσε ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ, είναι ένα πολύ καλό σημάδι για τον κ. Μα.
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι οι εταιρείες τους πρέπει να καινοτομούν, να αναπτύσσονται και να διατηρούν αυτοπεποίθηση παρά τις οικονομικές προκλήσεις της Κίνας, τις οποίες χαρακτήρισε «προσωρινές» και «εντοπισμένες».
Είπε επίσης ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες επιχειρηματίες να επιδείξουν πλήρως τα ταλέντα τους».
Η «πτώση» του κ. Μα είχε προηγηθεί μιας ευρύτερης καταστολής στην τεχνολογική βιομηχανίας της Κίνας.
Το BBC εξηγεί ότι οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αντιμέτωπες με πολύ αυστηρότερη επιβολή της ασφάλειας των δεδομένων και των κανόνων ανταγωνισμού, καθώς και με τον κρατικό έλεγχο σημαντικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Ουσιαστικά, μαζί με άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, βρέθηκαν στο στόχαστρο μίας κυβερνητικής πολιτικής γνωστής ως «κοινή ευημερία».
Τώρα, όμως, με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την «αγάπη» του για τους εμπορικούς δασμούς, το Πεκίνο ίσως έκρινε απαραίτητο να αναπροσαρμόσει την προσέγγισή του προς τους επιχειρηματίες της Κίνας.
Αντί για επιστροφή σε μια εποχή ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η συνάντηση της Δευτέρας σηματοδότησε μια προσπάθεια να κατευθύνει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις προς τις εθνικές προτεραιότητες του κ. Σι.
«Αντί να σηματοδοτεί το τέλος του ελέγχου του τεχνολογικού τομέα, η επανεμφάνιση του Τζακ Μα υποδηλώνει ότι το Πεκίνο γυρίζει από τις καταστολές στην ελεγχόμενη δέσμευση», δήλωσε στο BBC η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, Marina Zhang.
«Ενώ ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ένας κρίσιμος πυλώνας των οικονομικών φιλοδοξιών της Κίνας, πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις εθνικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδυναμίας σε βασικές τεχνολογίες και στρατηγικούς κλάδους», συμπλήρωσε.