Η εφεύρεση του φωνογράφου από τον Τόμας Έντισον το 1877 ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής. Η δυνατότητα καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου έφερε επανάσταση στην επικοινωνία, τη μουσική, αλλά και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από μια απλή ιδέα, εξελίχθηκε σε θεμέλιο για πολλές σύγχρονες τεχνολογίες που θεωρούμε αυτονόητες σήμερα.

Πριν την εφεύρεση του φωνογράφου, η μουσική και ο ήχος μπορούσαν να απολαύσουν μόνο «ζωντανά». Με τον φωνογράφο, έγινε για πρώτη φορά εφικτό να αποθηκευτούν ήχοι και να αναπαραχθούν ξανά, χωρίς την παρουσία μουσικών ή ομιλητών. Οι πρώτες ηχογραφήσεις, όπως η φωνή του Έντισον να απαγγέλλει το «Mary Had a Little Lamb», εντυπωσίασαν τον κόσμο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη βιομηχανία της μουσικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο φωνογράφος ήταν η αγαπημένη εφεύρεση του Τόμας Έντισον. Ο ίδιος τον αποκαλούσε «το μωρό μου» (“my baby”), καθώς παρόλο που είχε καταχωρήσει πάνω από 1.000 πατέντες κατά τη διάρκεια της ζωής του, ήταν ιδιαίτερα περήφανος για τη λειτουργία του φωνογράφου καθώς η δυνατότητά του να αιχμαλωτίζει τη φωνή και να την κάνει «αθάνατη» ήταν πολύ πρωτοποριακή.

Ο φωνογράφος έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας. Οι μουσικοί μπόρεσαν να ηχογραφούν τα έργα τους και να τα διανέμουν σε κοινό που δεν θα μπορούσε ποτέ να τους δει ζωντανά. Οι πρώτοι δίσκοι από κερί εξελίχθηκαν σε δίσκους βινυλίου, αλλά η αρχή έγινε με τον φωνογράφο και οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να απολαμβάνουν μουσική στα σπίτια τους.

Ο φωνογράφος δεν άλλαξε όμως μόνο τη μουσική. Οι επιστήμονες και οι εκπαιδευτικοί τον χρησιμοποίησαν για να καταγράψουν σπάνιες γλώσσες, φυσικούς ήχους και σημαντικές ομιλίες ενώ βοήθησε και στην εκμάθηση νέων γλωσσών και στη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογιών, όπως το κασετόφωνο, το CD, και τελικά οι ψηφιακές πλατφόρμες streaming.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1676: Ο Δανός αστρονόμος, Όλε Ρέμερ, παρουσιάζει τις πρώτες ποσοτικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός.

1783: Ο Ζαν-Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο Φρανσουά Λοράν, μαρκήσιος του Αρλάντ, πραγματοποιούν την πρώτη ελεύθερη πτήση με αερόστατο θερμού αέρα στο Παρίσι.

1864: Δημοσιεύεται ο νέος εκλογικός νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Ως μέσο ψηφοφορίας καθιερώνεται το σφαιρίδιο αντί του ψηφοδελτίου, λόγω του μεγάλου αναλφαβητισμού στην Ελλάδα.

1871: Ο Αμερικανός Μόουζες Γκέιλ πατεντάρει τον αναπτήρα.

1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον, ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνογράφου, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1904: Τα πρώτα μηχανοκίνητα λεωφορεία κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού, αντικαθιστώντας τις ιππήλατες άμαξες.

1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

1916: Το πλωτό αγγλικό νοσοκομείο «Βρετανικός» και αδελφό πλοίο του «Τιτανικού» βυθίζεται από γερμανική νάρκη στο στενό της Κέας. Από τους 1.134 επιβαίνοντες χάνονται 30 άτομα, 21 μέλη του πληρώματος και 9 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ενώ 1.104 θα διασωθούν.

1920: Κατά τη διάρκεια του Ιρλανδικού Πολέμου Ανεξαρτησίας, σημειώνεται η «Ματωμένη Κυριακή» στο Δουβλίνο, μία από τις πιο αιματηρές ημέρες του αγώνα. Σε μια σειρά από βίαια επεισόδια, 31 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Η ημέρα ξεκίνησε με την εκτέλεση 14 Βρετανών πρακτόρων από τον IRA, ως απάντηση στη δράση τους κατά των Ιρλανδών επαναστατών. Λίγες ώρες αργότερα, οι Βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ στο πλήθος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο Croke Park, σκοτώνοντας 14 αμάχους. Τα γεγονότα της ημέρας έδειξαν τη σκληρότητα του πολέμου και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα για ανεξαρτησία της Ιρλανδίας.

1932: Στη Γερμανία, ο Αδόλφος Χίτλερ δεν δέχεται το αξίωμα του καγκελάριου με περιορισμένες αρμοδιότητες, που του πρότεινε ο πρόεδρος Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.

1940: Οι Έλληνες, με το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το συγκρότημα «Κ» του στρατηγού Κοσμά, καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την προέλαση στην Κορυτσά.

Τουίτι

1942: Ο Αμερικανός σκιτσογράφος, Μπομπ Κλάμπετ, δημιουργεί το χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο «στόχο» του γάτου Σιλβέστερ.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γαλλικού γυναικείου περιοδικού Elle.

1954: Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος, Δημήτριος Σαπουνάκης, και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

1955: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

1974: Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) τοποθετεί βόμβες σε δύο παμπ του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν.

1976: Κυκλοφορεί στου κινηματογράφους η ταινία Rocky.

1994: Με δίχτυα τυλίγουν τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Αθήνα μέλη της Greenpeace, για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τη χρήση αφρόδικτων, που σκοτώνουν χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

Γεννήσεις

Η διάσημη πίπα του Μαγκρίτ από τον πίνακα “Η προδοσία των εικόνων” μας υπενθυμίζει πως αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται

1694 – Βολταίρος, γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας, εκπρόσωπος του Διαφωτισμού

1898 – Ρενέ Μαγκρίτ, βέλγος ζωγράφος, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του σουρεαλισμού

1902 – Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, πολωνός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας

1927 – Άννα Συνοδινού, ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός, διάσημη για ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία

1936 – Βίκτορ Τσανγκ (Victor Chang), κινέζο-αυστραλός χειρουργός, πρωτοπόρος της καρδιοχειρουργικής και των μεταμοσχεύσεων

1965 – Μπιορκ Γκουδμουντσντότιρ (γνωστή ως Μπιορκ ή Bjork), ισλανδή τραγουδίστρια, συνθέτρια και ηθοποιός, με παγκόσμια καριέρα στη μουσική

Θάνατοι

1811 – Χάινριχ φον Κλάιστ, γερμανός συγγραφέας και δραματουργός, γνωστός για τα έργα του «Η Καταρρακτώδης Γυναίκα» και «Πενθεσίλεια»

1881 – Αμί Μπουέ, γερμανός γεωλόγος, από τους πρώτους που μελέτησαν τη γεωλογία της Βαλκανικής Χερσονήσου

1916 – Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας, από τους μακροβιότερους μονάρχες στην ευρωπαϊκή ιστορία

2000 – Εμίλ Ζάτοπεκ, τσέχος δρομέας, θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων, γνωστός ως «ο άνθρωπος-ατμομηχανή»

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Εισόδια της Θεοτόκου

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού
Ημέρα γιορτής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σήμερα γιορτάζουν

Μαρία, Μαίρη, Δέσποινα, Βιργινία, Σουλτάνα, Μιρέλλα, Λεμονιά, Μάριος