Πολλαπλές ρουκέτες Κατιούσα εκτοξεύθηκαν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσαν δύο Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Reuters νωρίς το πρωί της Τρίτης, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε τις πληροφορίες ότι στόχος του περιστατικού ήταν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις.

«Όλο το στρατιωτικό προσωπικό είναι καταγεγραμμένο και οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν έγιναν στόχος όπως είχε αναφερθεί», δήλωσε στο Reuters ο Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.



Δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας λένε ότι η αρχική έρευνα έδειξε ότι εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες, μεταξύ των οποίων μία που προσγειώθηκε κοντά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται από τις ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιά σε ορισμένα οχήματα, αλλά χωρίς θύματα.

Οι πηγές είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τουλάχιστον δύο ρουκέτες Κατιούσα εκτοξεύθηκαν επίσης σε στρατιωτική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις και ότι η αεράμυνα αναχαίτισε τις ρουκέτες.



Όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε τις αναφορές για επίθεση αντ’ αυτού στο συγκρότημα διπλωματικής υποστήριξης της Βαγδάτης, το οποίο είναι εγκατάσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο οποίος λέει ότι δεν υπήρξαν θύματα.



Το Ιράκ, ένας περιφερειακός εταίρος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ιράν, φιλοξενεί 2.500 αμερικανικά στρατεύματα και έχει επίσης ένοπλες φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν και συνδέονται με τις δυνάμεις ασφαλείας του.

Ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στο ιρανικό στρατόπεδο στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα επιτεθεί εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.