Μια παρτίδα 5.000 βομβητών, που είχε εισαχθεί πριν από πέντε μήνες από τη Χεζμπολάχ, είναι «σχεδόν σίγουρο» ότι είχε παγιδευθεί με εκρηκτικά πριν φθάσει στο Λίβανο, δήλωσε σήμερα απόστρατος ταξίαρχος του λιβανικού στρατού.

Οι συσκευές αυτές «είχαν παγιδευθεί με αρκετά γραμμάρια εκρηκτικών που δύσκολα εντοπίζονται και είχαν τοποθετηθεί στην μπαταρία με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορούσαν να εντοπισθούν από αισθητήρες ή από οποιαδήποτε εργαλεία εντοπισμού εκρηκτικών», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Μουνίρ Σεχάντα, πρώην συντονιστής της κυβέρνησης με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο τύπος των εκρηκτικών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς εργαστήρια εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σ’ αυτό, όμως πρόκειται για «εξελιγμένα εκρηκτικά, φτιαγμένα από σύγχρονα υλικά που δεν μπορούν να εντοπισθούν από αισθητήρες».

«Οι μπαταρίες λιθίου, αν πιάσουν φωτιά ή εκραγούν, δεν προκαλούν τέτοια ζημιά», δήλωσε ο Σεχάντα.

«Από βίντεο φαίνεται ότι οι εκρήξεις ήταν ισχυρές, ενώ μια μπαταρία λιθίου προκαλεί μόνο μια μικρή φλόγα και μια πολύ μικρή έκρηξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον τόπο ή τη χώρα όπου παγιδεύθηκαν οι συσκευές, ο Σεχάντα δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε αυτό, όμως η παγίδευσή τους θα μπορούσε να έχει γίνει στη διάρκεια της φάσης της κατασκευής ή σε άλλα στάδια».

Ο βομβητής

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα σχετικά με τις εκρήξεις, το πώς παγιδεύθηκαν οι συσκευές και το πώς θα απαντήσει η οργάνωσή του στις εκρήξεις.

Πηγή: ΑΠΕ