Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το μεγάλο χτύπημα της Μοσάντ στη Χεζμπολάχ με την έκρηξη των βομβητών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ κατάφερε να μετατρέψει την μπαταρία ιόντων λιθίου του βομβητή σε μία μικρογραφία κεφαλής αντιαρματικού όπλου.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει το χαρακτηριστικό στιγμιαία όλη η ισχύς της έκρηξης να περνάει σε ένα συγκεκριμένο εσωτερικό σημείο και σε αυτή την περίπτωση, στην μπαταρία.

Στόχος της επίθεσης ήταν τα εσωτερικά όργανα όσων μελών της Χεζμπολάχ είχαν τους βομβητές στην κατοχή τους.

Αρκετοί τυφλώθηκαν, γιατί πρόλαβαν να τους βγάλουν από τη ζώνη τους πριν εκραγούν και τους έφεραν σε κοντινή απόσταση από το πρόσωπό τους, προκειμένου να ελέγξουν για μήνυμα.

Τι είναι οι βομβητές που εξερράγησαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ

Η επιχείρηση ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας της Χεζμπολάχ που πυροδότησε χιλιάδες τηλεειδοποιητές σε όλο τον Λίβανο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της ομάδας και του απεσταλμένου του Ιράν στη Βηρυτό.

Η λιβανέζικη πηγή ασφαλείας είπε ότι οι βομβητές προέρχονταν από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αλλά η εταιρεία με δήλωσή της αρνήθηκε την κατασκευή τους. Είπε ότι κατασκευαστής είναι μια εταιρεία που ονομάζεται BAC, η οποία έχει άδεια χρήσης της επωνυμίας της, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.

Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, με αρκετές πηγές να λένε ότι εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ο ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, δήλωσε ότι οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της εταιρείας, το όνομα της οποίας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, ο Hsu αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία της.

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο την επωνυμία μας», ανέφερε ο Hsu σε δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Ταϊπέι της βόρειας Ταϊβάν την Τετάρτη.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924, το οποίο όπως και άλλοι τηλεειδοποιητές λαμβάνει και εμφανίζει ασύρματα μηνύματα κειμένου, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις.

Η Gold Apollo αναφέρει σε δήλωση ότι το μοντέλο AR-924 παρήχθη και πωλήθηκε από την BAC.

«Παρέχουμε μόνο εξουσιοδότηση εμπορικού σήματος επωνυμίας και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στον σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό της τοποθεσίας τους από το Ισραήλ, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της ομάδας.

Ωστόσο, η ανώτερη λιβανέζικη πηγή είπε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό και λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το ανιχνεύσει κανείς με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους τηλεειδοποιητές και δεν είχαν εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

Ο Hsu ανέφερε ότι δεν ήξερε πώς θα μπορούσαν να είχαν τροποποιηθεί οι βομβητές για να εκραγούν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της οργάνωσης από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της συμμάχου της Χεζμπολάχ, Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Τζόναθαν Πανίκοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.