Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη οργάνωση δεν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα, για να εξακριβωθούν τα αίτια των εκρήξεων.

Επίσης, ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, όπως τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ, που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Δημοσιογράφος του «Reuters» είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, Βηρυτού, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των κτηρίων, για να δουν αν τραυματίστηκαν γνωστοί τους, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του «Reuters».

Η πηγή ασφαλείας πρόσθεσε πως εκρηκτικοί μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Παράλληλα, σύμφωνα και με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, δεκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για ισραηλινή πειρατεία.

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, «και στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για δεκάδες τραυματίες κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων «ANI» έκανε λόγο για ένα συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, αποδίδοντάς το στον ισραηλινό εχθρό.

Ανάμεσα στα θύματα και ο ιρανός πρέσβης στη χώρα

Το ισχυρό κόμμα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Ο ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη στον βομβητή του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mehr», καθώς εκατοντάδες μέλη της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας «Χεζμπολάχ» τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε παρόμοια περιστατικά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου από έκρηξη βομβητών σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, στο AFP.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως ένας μεγάλος αριθμός μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων, σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ