Το Ισραήλ αποφάσισε να ανατινάξει τους βομβητές που είχαν πάνω τους μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία χθες, Τρίτη, λόγω ανησυχιών ότι η μυστική επιχείρησή τους είχε ανακαλυφθεί, όπως δήλωσαν τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση έλαβε χώρα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, για τις οποίες οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα καταλήξουν σε πόλεμο.

«Ή θα το έκαναν τώρα ή θα έχαναν την ευκαιρία», δήλωσε στο AXIOS ένας αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε γιατί επελέγη από το Ισραήλ η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ απείλησε να αντεπιτεθεί για την επιχείρηση με τους βομβητές, η οποία σκότωσε τουλάχιστον εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τραυμάτισε άλλους 2.800 ανθρώπους.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι πολλά μέλη των στρατιωτικών μονάδων και ιδρυμάτων της ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Το πρωί της Τετάρτης, η οργάνωση εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι πρόκειται να συνεχίσει τις μάχες εναντίον του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων, αλλά θα υπάρξει και ξεχωριστή εκδίκηση για τη χθεσινή αιματηρή επίθεση, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αναμένει αντίποινα για την επιχείρηση.

Πρώην ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση της επιχείρησης είπε ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφεραν να «φυτέψουν» στις τάξεις της Χεζμπολάχ, για ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα στην προσπάθεια να «ακρωτηριάσουν» την οργάνωση.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, οι ισραηλινοί ηγέτες ανησυχούσαν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να ανακαλύψει τους βομβητές. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι αρχηγοί των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα τώρα, αντί να πάρουν το ρίσκο να εντοπιστούν από τη Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρώτη αναφορά για τις ανησυχίες των Ισραηλινών που οδήγησαν στην απόφαση να πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά έγινε από το Al-Monitor, που μετέδωσε ότι δύο στελέχη της Χεζμπολάχ εξέφρασαν υποψίες σχετικά με τους βομβητές τις τελευταίες ημέρες.

Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε πολύωρες διαβουλεύσεις γύρω από τους κινδύνους αποκάλυψης της επιχείρησης.

Τα εκρηκτικά σε 5.000 βομβητές της Χεζμπολάχ και οι πληροφορίες ότι κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη

Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του φανέρωσαν το παραμικρό για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Το απόγευμα της Τρίτης, αρκετά λεπτά πριν οι βομβητές αρχίσουν να εκρήγνυνται σε όλο τον Λίβανο, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να πραγματοποιήσει σύντομα επιχείρηση στον Λίβανο, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν έδωσαν στις ΗΠΑ λεπτομέρειες για την επιχείρηση, αλλά πρόσθεσε ότι η κλήση του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια να αποφευχθεί η παραμονή των ΗΠΑ στο σκοτάδι.

Ωστόσο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θεωρούν την κλήση του Γκάλαντ ως σοβαρή ειδοποίηση. «Δεν γνωρίζαμε αυτή την επιχείρηση και δεν εμπλεκόμασταν», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.