Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και των ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές από το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι τραυματίστηκαν μόνο χθες, ανάμεσά τους περίπου 500 αστυνομικοί, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο απολογισμός των τραυματιών από την Τρίτη ανέρχεται σε 2.500, από τους οποίους 1.000 είναι αστυνομικοί, είχαν δηλώσει νωρίτερα ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα από την Τρίτη φτάνει τους 48.

Έκκληση να «σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι. «Κάνω έκκληση να σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα, ζητώ την απελευθέρωση όλων των συληφθέντων ή όσων έχουν τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό για πολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προσωπικοτήτων και τη δρομολόγηση της απαραίτητης διαδικασιας της μεταρρύθμισης», αναφέρει ο βαν Ρομπέι σε ανακοίνωσή του.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει παραταθεί και ισχύει έως τις 8 αύριο το πρωί ενώ την ίδια ώρα πολύς κόσμος συνεχίζει να συναθροίζεται στην πλατεία Ταχρίρ και κοντά στο αιγυπτιακό μουσείο.

Σε κεντρικά σημεία του Καΐρου παραμένουν και άρματα μάχης

Πολλοί πολίτες βρίσκονται γύρω ή και ακόμα πάνω στα αιγυπτιακά τανκς επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους στρατιώτες καθώς πιστεύουν ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς.

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.

Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.

 
Έχειεπίσης επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το ίντερνετ παραμένει ανενεργό προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται το πως το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η ανακοίνωση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.