Την 31η Αυγούστου του 1997 ο κόσμος ξύπνησε σε μια σοκαριστική είδηση: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, μία από τις πιο αγαπητές και δημοφιλείς προσωπικότητες της εποχής, έχει χάσει τη ζωή της σε ένα τραγικό δυστύχημα στο Παρίσι. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, μια μαύρη Mercedes, προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε μια σήραγγα κοντά στο Pont de l’Alma, προσπαθώντας να αποφύγει τους αδίστακτους παπαράτσι που καταδίωκαν το όχημα.

Η Νταϊάνα, μαζί με τον σύντροφό της, Ντόντι αλ Φαγιέντ, και τον οδηγό τους, Ανρί Πολ, σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο σωματοφύλακάς της, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, επέζησε, σοβαρά τραυματισμένος. Το δυστύχημα αυτό, εκτός από την απώλεια μιας λαμπερής μορφής, πυροδότησε ένα κύμα θλίψης και οργής σε όλο τον πλανήτη.

Η Νταϊάνα δεν ήταν απλώς μια πριγκίπισσα, ήταν ένα σύμβολο ανθρωπιάς για τον απλό λαό. Οι φιλανθρωπικές της δραστηριότητες και η προσήλωσή της σε θέματα όπως η καταπολέμηση των ναρκών ξηράς και η υποστήριξη των θυμάτων AIDS την είχαν καταστήσει αγαπητή και πέρα από τα βασιλικά σύνορα.

Η είδηση του θανάτου της διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, και ο κόσμος βυθίστηκε στο πένθος. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Παλάτι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο, αφήνοντας λουλούδια και γράμματα, ενώ ο Τύπος και τα μέσα ενημέρωσης κατέκλυσαν τις ειδήσεις με την ιστορία της.

Αν και έχουν περάσει 27 χρόνια από εκείνη τη μοιραία νύχτα, η μνήμη της “πριγκίπισσας του λαού” παραμένει ζωντανή στις καρδιές πολλών.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

Φωτια σμύρνη 1922

1922: Η ελληνική και η αρμενική συνοικία της Σμύρνης καταστρέφονται από πυρκαγιά που σκόπιμα βάζουν οι τουρκικές Αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους.

1923: Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν και καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.

1933: Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδή, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.

1980: Ιιδρύεται το πολωνικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη», το οποίο, με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο Λεχ Βαλέσα, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Πολωνία.

1997: Σε τραγικό δυστύχημα, μέσα στο Παρίσι, σκοτώνεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα, μαζί με τον σύντροφό της, Ντόντι αλ Φαγιέτ, καθώς και τον οδηγό της μοιραίας Mercedes, ενώ τραυματίζεται ο σωματοφύλακάς της.

2006: Η Αστυνομία του Όσλο βρίσκει τους πίνακες του Έντβαρντ Μούνκ, «Κραυγή» και «Μαντόνα», που κλάπηκαν από το μουσείο Μουνκ το 2004.

Γεννήσεις

1870 – Μαρία Μοντεσόρι, ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός

1945 – Βαν Μόρισον, ιρλανδός τραγουδιστής της ροκ

1949 – Ρίτσαρντ Γκιρ, Αμερικανός ηθοποιός

1960 – Γιώτα Νέγκα, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1847 – Ιωάννης Κωλέττης, έλληνας πολιτικός

1867 – Σαρλ Μποντλέρ, γάλλος ποιητής

1973 – Τζον Φορντ, αμερικανός σκηνοθέτης

1997 – Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας