Στις 30 Αυγούστου 1918, η Μόσχα έζησε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης, όταν ο ηγέτης της επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, δέχτηκε πυρά σε μια επίθεση που θα μπορούσε να έχει αλλάξει την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο εργοστάσιο Michelson, δύο σφαίρες πετυχαίνουν τον Λένιν και τον τραυματίζουν, προκαλώντας σοκ όχι μόνο στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πίσω από την απόπειρα αυτή βρίσκονταν οι αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, δύο αφοσιωμένα μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος (Εσέρων), οι οποίες αντιτάσσονταν στη γραμμή των Μπολσεβίκων και στη νέα τάξη που προσπαθούσαν να επιβάλουν. Η Φάνια Καπλάν, η πιο γνωστή από τις δύο αδελφές, ήταν εκείνη που πάτησε τη σκανδάλη, πιστεύοντας ότι η εξάλειψη του Λένιν θα μπορούσε να φέρει το τέλος της μπολσεβικικής κυριαρχίας και να δώσει ξανά πνοή στην επαναστατική υπόθεση που εκπροσωπούσε το κόμμα της.

Οι σφαίρες χτύπησαν τον Λένιν στο ώμο και στον πνεύμονα, αλλά παρά τα σοβαρά τραύματά του, ο ηγέτης της οκτωβριανής επανάστασης επέζησε. Η Φάνια Καπλάν συνελήφθη και εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα ενώ η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των Μπολσεβίκων να εξαλείψουν κάθε αντίσταση και να εδραιώσουν την εξουσία τους μέσω μιας περιόδου βίας και καταστολής εναντίον όλων των εχθρών του καθεστώτος.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1832: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτό αναγνωρίζεται επίσημα η εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα σύνορα ορίστηκαν στη γραμμή από τον Αμβρακικό έως τον Παγασητικό Κόλπο, περιλαμβάνοντας την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες. Παρόλο που το Πρωτόκολλο απογοήτευσε όσους επιθυμούσαν την ένωση της Κρήτης, της Σάμου και άλλων περιοχών με την Ελλάδα, αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής επικράτειας και την εδραίωση της χώρας ως ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη.

1918: Ο Σοβιετικός ηγέτης, Βλαντιμίρ Λένιν, πυροβολείται και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωτοστατούν οι αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος.

1922: Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Η 30η Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως «Ημέρα της Νίκης».

1929: Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό, Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, Έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη χώρας μας.

1983: Απογειώνεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το διαστημικό λεωφορείο «Challenger», στο οποίο ταξιδεύει στο διάστημα ο πρώτος Αφοραμερικανός, ο αντισυνταγματάρχης Γκίον Μπλούφορντ.

1991: Ο Αμερικανός αθλητής του μήκους, Μάικλ Πάουελ, υπερβαίνει τα 8,95 μ. σε αγώνα στο Τόκιο και καταρρίπτει το μυθικό ρεκόρ που κατείχε από το 1968 ο Μπομπ Μπίμον.

2021: Η Γενική Διοίκηση Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας ανακοινώνει νέους κανονισμούς που απαγορεύουν στους νέους κάτω των 18 ετών να παίζουν ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια για περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα, επικαλούμενη προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Το παιχνίδι διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών θα επιτρέπεται μόνο μεταξύ 8:00 μ.μ. και 9:00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Γεννήσεις

1870 – Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και Δανίας

1919 – Βόλφγκανγκ Βάγκνερ, γερμανός σκηνοθέτης

1930 – Γουόρεν Μπάφετ, αμερικανός επιχειρηματίας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

1958 – Άννα Πολιτκόφσκαγια, ρωσίδα δημοσιογράφος

1972 – Κάμερον Ντίαζ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

2013 – Σέιμους Χίνι, ιρλανδός συγγραφέας

2022 – Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ρώσος πολιτικός και πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης

Γιορτές

Αλέξανδρος, Αλεξάνδρα, Ευλάλιος, Φύλακας