Το 1831, ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φαραντέι πραγματοποίησε μια ανακάλυψη που θα έμενε στην ιστορία ως μία από τις πιο σημαντικές στη φυσική και στην τεχνολογία. Η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, που ανακάλυψε, δεν είναι απλώς μια επιστημονική έννοια, αλλά η βάση της σύγχρονης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που διαμόρφωσε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Η ανακάλυψή του έκανε τον ηλεκτρισμό προσιτό και ήταν η σπίθα που άναψε τη βιομηχανική επανάσταση.

Το πείραμα που άλλαξε τα πάντα

Ο Φαραντέι, γνωστός για την περιέργειά του και την πρακτική προσέγγιση στα πειράματα, ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή μέσα από ένα απλό αλλά κομβικό πείραμα. Χρησιμοποιώντας ένα πηνίο και έναν μαγνήτη, παρατήρησε ότι όταν ο μαγνήτης κινείτο μέσα και έξω από το πηνίο, παραγόταν ηλεκτρικό ρεύμα στο σύρμα. Η μεταβολή της μαγνητικής έντασης ήταν η αιτία για την παραγωγή του ρεύματος, και αυτή η αρχή αποτέλεσε τη βάση για τη λειτουργία των ηλεκτρομαγνητικών γεννητριών.

Η επανάσταση στην Ενέργεια

Η ανακάλυψη του Φαραντέι ήταν εξαιρετικά σημαντική, διότι έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη των ηλεκτρογεννητριών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην καρδιά κάθε σύγχρονου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η αρχή της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Οι ηλεκτρογεννήτριες μετατρέπουν την μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα που τροφοδοτεί τα σπίτια μας, τις βιομηχανίες και τις πόλεις μας.

Πριν από την ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, η ηλεκτρική ενέργεια ήταν γνωστή, αλλά η παραγωγή της ήταν περιορισμένη και δαπανηρή. Χάρη στον Φαραντέι, η δυνατότητα για μαζική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε τον δρόμο για τη βιομηχανική επανάσταση και την ευρεία υιοθέτηση της ηλεκτροδότησης.

Ο κόσμος μετά τον Φαραντέι

Η ανακάλυψη του Φαραντέι δεν περιορίστηκε μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια. Η αρχή της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής έχει εφαρμογές σε πολλές άλλες τεχνολογίες, όπως οι μετασχηματιστές, τα μοτέρ και τα δυναμό, που χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα συσκευών, από τις μικρότερες οικιακές συσκευές έως τα μεγαλύτερα βιομηχανικά μηχανήματα.

Η κοινωνία άλλαξε ριζικά. Οι άνθρωποι είχαν πλέον πρόσβαση σε μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας που βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους και επέτρεψε την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς την ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός. Δεν θα υπήρχαν τα φώτα που μας φωτίζουν, τα μηχανήματα που διευκολύνουν τη ζωή μας, ούτε οι τεχνολογίες που στηρίζουν την επικοινωνία και τη βιομηχανία.

Ο Μάικλ Φαραντέι με το έργο του, έθεσε τις βάσεις για τον σύγχρονο κόσμο. Η ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής ήταν ένα από τα κορυφαία επιτεύγματά του και παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης. Χάρις σε εκείνον, σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

29: Αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Βαπτιστή, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, συνέβη όταν ο βασιλιάς Ηρώδης Αντύπας, παρακινημένος από την επιθυμία της κόρης της Ηρωδιάδας, Σαλώμης, διέταξε τον αποκεφαλισμό του προφήτη ως ανταμοιβή για τον χορό της.

1824: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Γέροντα, κοντά στο νησί της Σάμου, που αποτέλεσε μια καθοριστική νίκη για τον ελληνικό στόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στη ναυμαχία αυτή, οι ελληνικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Ανδρέα Μιαούλη κατάφεραν να αποκρούσουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, ο οποίος είχε ως στόχο να καταπνίξει την επανάσταση και να καταλάβει τη Σάμο. Η επιτυχία αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διατήρηση της ελληνικής ανεξαρτησίας και ανέδειξε τη σημασία της θάλασσας στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.

1831: Ο Βρετανός χημικός, Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, μια θεμελιώδη αρχή της φυσικής που εξηγεί πώς η αλλαγή της μαγνητικής έντασης μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία των ηλεκτρομαγνητικών γεννητριών, οι οποίες μετατρέπουν την μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική. Αυτό το επίτευγμα άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας και την ευρεία χρήση της στις βιομηχανικές και οικιακές εφαρμογές, κάνοντας την ηλεκτρική ενέργεια προσβάσιμη και απαραίτητη στην καθημερινή ζωή.

1842: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α’ Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς.

1949: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.

1885: Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης στον κόσμο. Το πρωτοποριακό αυτό όχημα ονομάστηκε “Reitwagen” (δηλαδή “ιππικό όχημα”) και διέθετε έναν μονοκύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης 264 κυβικών εκατοστών, ο οποίος απέδιδε μόλις 0,5 ίππους.

1898: Ιδρύεται η εταιρία ελαστικών Goodyear.

1912: Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου συντρίβεται στον Κορινθιακό Κόλπο.

1924: Το αερόστατο «Γκραφ Ζέππελιν» ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά.

1949: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.

1959: Ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές.

1962: Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1966: Οι Beatles δίνουν την τελευταία τους συναυλία, στο Σαν Φρανσίσκο.

1970: Στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

2004: Η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας φτάνει στο τέλος της μετά από 17 ημέρες δυνατών συγκινήσεων, ολυμπιακών ρεκόρ, μεγάλων αθλητικών στιγμών. Στην αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα κατακτά ένα ακόμα μετάλλιο με τον αθλητή του ταε κβο ντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος βάζει στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο. Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Γεννήσεις

1632 – Τζον Λοκ, Άγγλος φιλόσοφος και ιατρός

1926 – Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ελληνίδα ιστορικός

1931 – Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας τραγουδιστής

1958 – Μάικλ Τζάκσον, Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ

Θάνατοι

29 – Ιωάννης ο Βαπτιστής

1944 – Αττίκ (κατά κόσμον Κλέων Τριανταφύλλου), Έλληνας τραγουδοποιός

2022 – Βάσω Μεριδιώτου Ελληνίδα ηθοποιός