Σαν σήμερα το 1942, στο κατεχόμενο από τους Ναζί, Κίεβο, διεξήχθη ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που έμεινε στην ιστορία ως «Αγώνας του Θανάτου», ένα ματς που ξεπερνούσε τα όρια του αθλητισμού, ενσωματώνοντας την αντίσταση και την αξιοπρέπεια ενός κατακτημένου λαού.

Η ομάδα Start, αποτελούνταν από πρώην παίκτες της Δυναμό Κιέβου και άλλες τοπικές ομάδες και αντιμετώπισε την επίλεκτη γερμανική ομάδα Flakelf. Οι Ναζί ήθελαν να αποδείξουν την υπεροχή τους ακόμη και στο γήπεδο. Ωστόσο, η Start νίκησε με το εντυπωσιακό 5-3.

Ο αγώνας όμως δεν ήταν απλά μια νίκη. Οι παίχτες της Start γνώριζαν ότι η νίκη τους θα είχε συνέπειες. Πράγματι, οι Ναζί, εξοργισμένοι από την ήττα, εκδικήθηκαν. Πολλοί από τους παίκτες της Start συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και μερικοί εκτελέστηκαν. Η θυσία τους όμως, ενσάρκωσε το πνεύμα της αντίστασης και της αδάμαστης ψυχής.

Η ιστορία του «Αγώνα του Θανάτου» παραμένει ένα δυνατό σύμβολο θάρρους και αφοσίωσης. Δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά μια μάχη για την τιμή και την ελευθερία, μια υπενθύμιση της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στην καταπίεση.

Αυτή η συγκλονιστική ιστορία συνεχίζει να εμπνέει, αποδεικνύοντας πως ακόμα και στον πιο σκοτεινό καιρό, η αθλητική ψυχή μπορεί να φέρει φως και ελπίδα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1173: Αρχίζει να κατασκευάζεται, από τον αρχιτέκτονα Μπονάνο Πιζάνο, το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας. Θα ολοκληρωθεί 199 χρόνια αργότερα και θα μείνει στην ιστορία ως ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, επειδή από την αρχή της κατασκευής του παρουσίαζε κλίση.

1828: Υπογράφεται ανάμεσα στην Αγγλία και τον Μωχάμετ Αλί της Αιγύπτου η Σύμβαση της Αλεξάνδρειας, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εκκένωσης της Πελοποννήσου από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

1892: Ο Τόμας Έντισον παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον αμφίδρομο τηλέγραφο.

1936: Ο θρυλικός Τζέσε Όουενς γίνεται ο πρώτος Αμερικανός, που κατακτά τέσσερα χρυσά μετάλλια όταν κερδίζει τα 400 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Τα άλλα τρία είναι στα 100 μ, 200 μ. και στο μήκος.

1942: Η εκστρατεία του Μαχάτμα Γκάντι για τον περιορισμό της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, καταλήγει σε αιματοχυσία και βιαιότητα στη Βομβάη, ενώ ο Γκάντι συλλαμβάνεται από τις βρετανικές δυνάμεις.

1942: «Tο ματς του θανάτου»: Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του Κιέβου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιείται αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της ουκρανικής ομάδας Σταρτ, οι παίκτες της οποίας ήταν πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, και της Φλάκελφ, μιας ομάδα Γερμανών στρατιωτών. Οι Ουκρανοί κέρδισαν με σκορ 5-3, παρά τις απειλές για τις ζωές τους αν δεν έχαναν το παιχνίδι. Ο αγώνας αυτός έγινε σύμβολο αντίστασης και θάρρους ενάντια στην καταπίεση.

1945: Με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, αμερικανικό βομβαρδιστικό προβαίνει στη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η βόμβα, που έφερε το όνομα «Fat Man», ισοπέδωσε την πόλη, σκοτώθηκαν 70.000 – 90.000 άτομα και τραυματίστηκαν 80.000.

1956: Απαγχονίζονται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, από τις αγγλικές αρχές κατοχής οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Ζάκος (25 χρονών), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρονών), και Ιάκωβος Πατάτσος, (22 χρονών).

1960: Η Μαρία Κάλλας τραγουδάει «Νόρμα» του Μπελίνι στην Επίδαυρο και 20.000 θεατές την αποθεώνουν. Οι θαλαμηγοί και οι τουρίστες κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά.

1979: Καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό, ένα έγγραφο που απαιτούσε η νομοθεσία για να επιτραπεί ο γάμος και εκδιδόταν από γιατρό προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι οι μελλόνυμφοι δεν έπασχαν από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, όπως σύφιλη ή φυματίωση.

1996: Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Η Ελλάδα φεύγει από τις ΗΠΑ με 8 μετάλλια: 4 χρυσά (Μελισσανίδης, Καχιασβίλι, Δήμας, Κακλαμανάκης) και 4 αργυρά (Κόκκας, Λεωνίδης, Σαμπάνης, Μπακογιάννη).

2002: Ο Κώστας Κεντέρης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ., σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων 19:85 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου. Ο Έλληνας πρωταθλητής γίνεται ο μοναδικός που καταφέρνει να πάρει την πρώτη θέση διαδοχικά σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ολυμπιακοί Αγώνες).

2014: Ο Μάικλ Μπράουν, ένας άοπλος 18χρονος Αφροαμερικανός, πυροβολείται και σκοτώνεται από τον αστυνομικό του Φέργκιουνσον στις ΗΠΑ, Ντάρεν Ουίλσον, πυροδοτώντας κύμα οργής στην πόλη.

2021: Καπνός από πυρκαγιές στη Σιβηρία ανιχνεύεται στον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τη NASA. Η διαστημική υπηρεσία αναφέρει ότι από τις 6 Αυγούστου «το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας» έχει καλυφθεί από καπνό, ενώ το ρωσικό ινστιτούτο παρακολούθησης του καιρού Rosgidromet αναφέρει ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται» στην ακραία ανατολική περιοχή Sakha με περίπου 3,4 εκατομμύρια εκτάρια (8,4 εκατομμύρια στρέμματα) γης να βρίσκονται σήμερα στις φλόγες.

Γεννήσεις

1938 – Ότο Ρεχάγκελ, γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου

1963 – Γουίτνεϊ Χιούστον, αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1969 – Σμαράγδα Καρύδη, ελληνίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1823 – Μάρκος Μπότσαρης, αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης του 1821

1962 – Έρμαν Έσε, γερμανός συγγραφέας

1969 – Σέσιλ Φρανκ Πάουελ, άγγλος φυσικός

2004 – Γιώργος Σαββάκης, έλληνας ζωγράφος

2021 –  Δημήτρης Δελαπάσχος, έλληνας δημοσιογράφος

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης