Η αστυνομία της Αιγύπτου επιδεικνύει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» όταν αντιμετωπίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα αλλά επενέβη «σθεναρά» στο Σουέζ αντιδρώντας σε βανδαλισμούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα.

«Η αστυνομία διατηρεί την αυτοσυγκράτησή της στο μέγιστο αλλά όταν υπάρχει κάποιος παράνομος τρόπος έκφρασης ή όταν σημειώνεται καταστροφή περιουσίας, τότε επεμβαίνει», είπε ο Μάγκντι Ράντι στο πρακτορείο Ρόιτερς, μετά τις ταραχές στο Σουέζ.

Ο Ράντι κάλεσε τους νεαρούς διαδηλωτές που έχουν βγει στο δρόμο να μην επηρεάζονται την Μουσουλμανική Αδελφότητα και όλους όσοι θέλουν να εκμεταλλευθούν τις κινητοποιήσεις για να εξυπηρετήσουν «άδηλους σκοπούς».

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε στο μεταξύ ότι είναι «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο», στην περίπτωση που το «ζητήσει ο δρόμος» [οι διαδηλωτές], σύμφωνα με αλ Αραμπίγια.

Νωρίτερα, η αστυνομία της Αιγύπτου χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες, κανόνια νερού υπό πίεση και δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην πόλη Σουέζ, στο ανατολικό τμήμα της Αιγύπτου, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι κινητοποιήσεις στις οποίες χιλιάδες πολίτες αξιώνουν να δοθεί τέλος στην διακυβέρνηση της χώρας από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτες.

Διαδηλωτές στο Σουέζ πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα.

Στο μεταξύ στην πόλη Ισμαηλία, στην ανατολική Αίγυπτο, περίπου 600 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην διάρκεια κινητοποιήσεων. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είπαν ότι η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Στα επεισόδια των τελευταίων ημερών έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, τρεις διαδηλωτές στο Σουέζ και ένας αστυνομικός στο Κάιρο.