Σε πόλη-φάντασμα έχει μετατραπεί το Μπροσμπέιν της Αυστραλίας, με τη στάθμη στον ποταμό που το διασχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί ξεπερνώντας τα πέντε μέτρα.

Ήδη έχουν πλημμυρίσει περίπου 9.000 κτίρια και αναμένεται ότι θα επηρεασθούν πάνω από 20.000 σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της πόλης και στα πολλά προάστια που βρέχονται από το ποτάμι. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί για την ασφάλειά τους, και φιλοξενούνται σε ειδικά κέντρα που έχουν φτιαχτεί σε υψηλότερα σημεία.

Η πόλη του Μπρισμπέιν φιλοξενεί περίπου 25.000 Έλληνες και Ελληνοκυπρίους. Ο πρόεδρος της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας, ο Δημήτρης Γεωργίου, είπε ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να προσφέρει στέγη και κάθε δυνατή βοήθεια σε συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην δίνη αυτής της φυσικής καταστροφής.

Για το Μπρισμπέιν και τις γύρω κωμοπόλεις, κυρίως το Ίπσουιτς, αυτές είναι οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό χρόνων, όπως λέγεται, ενώ το «κακό» τώρα προχωράει και στις νότιες πολιτείες της ανατολικής Αυστραλίας, κυρίως στην Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια.

Με αυτά τα δεδομένα και την καταστροφή να κλιμακώνεται είναι αδύνατον να υπολογιστεί επακριβώς το ύψος των ζημιών, καθώς οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς. Όμως, οι εκτιμήσεις είναι ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 9 με δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην αγορά άρχισε να παρατηρείται έλλειψη σε φρούτα και λαχανικά, και σε αυτά που υπάρχουν οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στα σιτηρά, όπως και στον κλάδο των ανθρακωρυχείων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί.