Εννέα νεκροί και 66 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πλημμυρών που πλήττουν τη βορειοδυτική Αυστραλία. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα προάστια της τρίτης σε μέγεθος πόλης της Αυστραλίας, του Μπρισμπέιν, όπου μέχρι την Πέμπτη αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες.

Τουλάχιστον 6.500 σπίτια και καταστήματα αναμένεται να πλημμυρίσουν στην πρωτεύουσα του βόρειου Κουίνσλαντ που έχει πληγεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τις μεγαλύτερες πλημμύρες των 50 τελευταίων ετών.

Στο Μπρισμπέιν ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 15.000 κάτοικοι της πόλης θα πληγούν από τις πλημμύρες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Μπρισμπέιν.

Χθες το βράδυ παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρισμπέιν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τις στέγες των σπιτιών τους, όπου είχαν καταφύγει, αλλά 66 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονταν στο κεντρικό Μπρισμπέιν καθώς οι κάτοικοί του έσπευδαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών στην πολιτεία του Κουίνσλαντ έχουν καλύψει εκτάσεις όσο το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Κουίνσλαντ αποδίδονται στο κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο απολογισμός της οικονομικής ζημίας από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από τα Χριστούγεννα, μπορεί να ανέλθει σε έξι δισεκατομμύρια δολάρια καθώς έχουν καταστραφεί σπίτια, δρόμοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο και έχει πληγεί ο τομέας εξαγωγών άνθρακα, εκτιμούν οικονομολόγοι.