Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν, στο οποίο, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι.
Κατά το Associated Press, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, δεν κατονόμασε το τάνκερ, ωστόσο μετέδωσε ότι η σχετική κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.
Την ίδια στιγμή, ιρανικά μέσα ενημερώσης, που επικαλείται το Reuters, μεταδίδουν ότι το Ιράν κατέσχεσε την Πέμπτη ένα δεξαμενόπλοιο με ιρακινό αργό πετρέλαιο, που προοριζόταν για την Τουρκία, κάτι που φάνηκε να αποτελεί αντίποινα για την κατάσχεση του ίδιου πλοίου πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού. Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο τα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο αμερικανικό τάνκερ.
Το 2023, το St Nikolas είχε συλληφθεί από τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια επιχείρησης για την τήρηση των κυρώσεων κατά του Ιράν όταν έπλεε υπό την ονομασία Suez Rajan.
Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas με σημαία Νήσων Μάρσαλ, που συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή Empire Navigation του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, δέχθηκε σήμερα επίθεση από ένοπλους εισβολείς, καθώς έπλεε κοντά στην πόλη Sohar του Ομάν.
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, το σύστημα εντοπισμού AIS του απενεργοποιήθηκε, ενώ κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Bandar-e-Jask.
Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ περίπου 145.000 τόνους αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Όπως έκανε γνωστό η εταιρεία Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, εκ των οποίων 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.
Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί το θέμα καθώς μεταξύ του πληρώματος βρίσκεται ο Έλληνας σπουδαστής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Πρόκειται για 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο.
Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η η ραδιοασύρματη επικοινωνία του πληρώματος με τις αρχές.
Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής. Αυτήν τη φορά δεν είναι στην Ερυθρά Θάλασσα όπου οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία, αλλά μεταξύ Ομάν και Ιράν, στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία και τον Ιούλιο του 2023, το πλοίο Richmond Voyager ελληνικής ιδιοκτησίας αλλα ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια προσπάθειας για κατάληψη.
Από τον Πέμπτο στόλο των ΗΠΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο, το 2023.