Το βράδυ της Τετάρτης διεξήχθη ένα ακόμη ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί της εσωκομματικής κούρσας, απουσίαζε και πάλι από την τηλεμαχία, όμως η βραδιά είχε τον πρωταγωνιστή της.
Ο Βίβεκ Ραμασουάμι τράβηξε την προσοχή με τη σφοδρή επίθεσή του κατά της Ουκρανίας και του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επιχειρηματολογώντας κατά της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ο υποψήφιος υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα και επέστησε την προσοχή των Αμερικανών πολιτών στις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Η Ουκρανία δεν είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του και συνέχισε λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απαγορευτεί και δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου. Ακολούθως εξαπέλυσε πυρά και προσωπικά κατά του Ουκρανού Προέδρου.
«Τίμησε έναν ναζί – ο κωμικός με το στρατιωτικό παντελόνι, ο άνδρας που ονομάζεται Ζελένσκι – και το κάνει στο δικό της στρατό. Αυτό δεν είναι δημοκρατικό. Χρειαζόμαστε ένα λογικό σχέδιο ειρήνης για να τελειώσει αυτό. Η Ουκρανία είναι μια χώρα της οποίας ο πρόεδρος μόλις την περασμένη εβδομάδα χαιρετούσε έναν Ναζί στο στρατό του».
Η αναφορά του προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο καθώς πολλοί τον κατηγόρησαν πως χαρακτήρισε «ναζί» τον Ζελένσκι. Η εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου, Τρίσα Μακλάφλιν, διευκρίνισε πως δεν αποκάλεσε τον Ζελένσκι «ναζί», αλλά αναφερόταν στο περιστατικό που συνέβη τον Σεπτέμβριο, όταν ο Ζελένσκι κατά την παρουσία του στο κοινοβούλιο του Καναδά χειροκρότησε και τίμησε ως «ήρωα» έναν Ουκρανό βετεράνο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Γιάροσλαβ Χούνκα.
Όπως αποδείχθηκε ο Χούνκα είχε υπηρετήσει στη 1η Ουκρανική Μεραρχία, τη διαβόητη και ως Waffen-SS Galicia, ή SS 14th Waffen Division, η οποία βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ναζί. Η θερμή υποδοχή του Χούνκα είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις και πολιτική κρίση στον Καναδά, ενώ καταδικάστηκε ευρέως και από εβραϊκές οργανώσεις. Η Μακλάφιν υπογράμμισε πως ο Βίβεκ Ραμασουάμι αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το χειροκρότημα του Ζελένσκι στον Χούνκ, παραδέχθηκε ωστόσο πως η αναφορά του, χωρίς διευκρίνηση, ήταν παρεξηγήσιμη, καθώς μιλούσε γρήγορα και προσπαθούσε να συνοψίσει τη θέση του σε λίγο χρόνο.
Όμως το πρόβλημα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πολύ μεγαλύτερο από την επίθεση του Βίβεκ Ραμασουάμι. Η στάση του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως ακραία από ορισμένους, αλλά στην ουσία της υιοθετείται από όλο και περισσότερους Αμερικανούς. Η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο «ξεθωριάζει» και μια ισχυρή ομάδα Ρεπουμπλικάνων, που εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για το μέγεθος και τη διάρκεια της βοήθειας, έχουν καταφέρει για την ώρα να μπλοκάρουν το νέο πακέτο προς την Ουκρανία.
Το «τέχνασμα» του Τζο Μπάιντεν, να συνενώσει την υποστήριξη της Ουκρανίας με αυτήν στο Ισραήλ, σε ένα οικονομικό πακέτο, ώστε να υπερκεράσει τις ενστάσεις στο Κογκρέσο έπεσε στο κενό. Ο ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διαχωρίσει την Ουκρανία από το Ισραήλ και να κατεβάσει προς ψήφιση δύο διαφορετικά πακέτα.
Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση στο debate του ετέρου υποψήφιου για το χρίσμα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος αναγνωρίζεται από πολλούς και ως το ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ντε Σάντις χαρακτήρισε «υπερβολικό» το μέγεθος του νέου πακέτου και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο». «Χρειάζεται οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν τη δική τους βοήθεια και να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Εμείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μια άλλη κορυφαία απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την Κίνα», τόνισε.