Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μία επιφάνεια κοπής, πρέπει να την πλένετε πολύ καλά. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι το απλό πλύσιμο με σαπουνόνερο απομακρύνει μόνο τα σωματίδια των τροφίμων και τα βακτήρια. Και, σύμφωνα με το housedigest.com, πρέπει να απολυμαίνετε σωστά και σχολαστικά την επιφάνεια κοπής σας ειδικά όταν την χρησιμοποιείτε για να κόψετε ωμά ζωικά προϊόντα.

Τα πλυντήρια πιάτων είναι ιδανικά γι’ αυτή τη δουλειά, επειδή χρησιμοποιούν κατάλληλα ζεστό νερό για να σκοτώσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, μία φορά το μήνα θα πρέπει να το απολυμαίνετε σχολαστικά για να διατηρείτε το ξύλο κοπής σας πεντακάθαρο, έτσι ώστε να το κάνετε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ακόμα, λοιπόν, και αν πλένετε την επιφάνεια κοπής σας καθημερινά, δεν πρέπει να ξεχνάτε να το καθαρίζετε σε βάθος τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Ο καλύτερος τρόπος για τον βαθύ καθαρισμό της επιφάνειας κοπής

γυναίκα πλένει ξύλο κοπής

Ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζετε σε βάθος την επιφάνεια κοπής σας εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορείτε να τις απολυμάνετε με ένα διάλυμα χλωρίνης από 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη αναμεμειγμένη με 1 λίτρο νερό.

Πρώτα, πλύνετε την επιφάνεια με σαπουνόνερο και στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να το σκουπίσετε με το μείγμα χλωρίνης, φροντίζοντας να φτάσετε σε κάθε χαραμάδα. Μόλις ξεπλυθεί καλά με ζεστό νερό, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην αφαίρεση τυχόν λεκέδων. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε; Πασπαλίστε το ξύλο κοπής με 1 φλιτζάνι μπέικιν πάουντερ και 1 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά πριν το ξεπλύνετε με νερό. Τέλος, η επεξεργασία του ξύλου με ορυκτέλαιο τροφίμων θα το διατηρήσει σε άψογη κατάσταση.

Οι πλαστικές σανίδες κοπής, από την άλλη, είναι πιο εύκολες στη φροντίδα, αφού μπορείτε να τις βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να πλύνετε και να απολυμάνετε το πλαστικό με το χέρι με τα ίδια βήματα όπως παραπάνω. Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από την πλαστική σανίδα κοπής, φτιάξτε μια πάστα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας, αλάτι και νερό. Τρίψτε την στην επιφάνεια κοπής και αφήστε την να δράσει για λίγα λεπτά πριν την ξεπλύνετε.