Οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου μπορούν να αναγνωριστούν ακόμη και από την εικόνα των μαλλιών του. Η κατάσταση της τρίχας (υφή, λάμψη) είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή που ακολουθεί ο καθένας.
Θρεπτικά συστατικά για την υγεία της τρίχας, που έχουν άμεση σχέση με το διαιτολόγιο, είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες (βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C) και τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος).
Όταν δεν ακολουθείτε ισορροπημένο διαιτολόγιο, τα μαλλιά είναι θαμπά και εύθραυστα. Επομένως, τα υγιή μαλλιά προϋποθέτουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά σας.
Το κρέας και τα θαλασσινά είναι καλή επιλογή για την πρόσληψη ζωικής προέλευσης πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης.
H κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών προσφέρει επίσης στον οργανισμό ψευδάργυρο και χαλκό, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Άριστη επιλογή είναι:
– Τα πουλερικά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι τροφές άκρως ευεργετικές για την υγεία της τρίχας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.
Τα πουλερικά ενισχύουν τον οργανισμό με σίδηρο με υψηλό βαθμό βιοδιαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό κι έτσι απολαμβάνουμε τα οφέλη του σε μεγαλύτερο βαθμό.
– Τα αυγά μπορείτε να τα καταναλώσετε με όποιον τρόπο προτιμάτε (τηγανητά, ομελέτα, βραστά). Δεν παύουν να αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μαλλιά, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και βιοτίνη, η οποία παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.
– Ο σολομός, ο οποίος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, η οποία αποτελεί «βάση» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.
Έλλειψη των λιπαρών αυτών από τον οργανισμό, συνδέεται με ξηροδερμία και αρκετές φορές με έντονη τριχόπτωση. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνη και σελήνιο, το οποίο ενισχύει την τρίχα, σίδηρο, βιταμίνη Β5 και Β12.
– Τα στρείδια. Το μυστικό τους όπλο είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών).
– Τα όσπρια και τα λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή, όσον αφορά στην πρόσληψη φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών.
– Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης σημαντικές πηγές βιταμινών Α και C, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παράγει το απαραίτητο σμήγμα.
Η λιπαρή αυτή ουσία που προέρχεται από τους σμηγματογόνους αδένες, αποτελεί το φυσικό μαλακτικό των μαλλιών, αυτό που τα βοηθάει να παραμένουν μαλακά και λαμπερά.
Έλλειψη της βιταμίνης C κάνει τα μαλλιά να σπάνε εύκολα. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος, που συνδέει τους ιστούς.
– Από τα όσπρια, τα φασόλια (κόκκινα, άσπρα, μαυρομάτικα) είναι ο σύμμαχος των μαλλιών. Εκτός από επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος, παρέχουν εξίσου σημαντικές ποσότητες αμινοξέων στον οργανισμό, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη.
– Τα καρότα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη κυττάρων και ιστών του σώματος. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η απολέπιση και η πιτυρίδα.
Για να ολοκληρώσουμε την γκάμα των τροφών «βάλσαμων» για τα μαλλιά δεν πρέπει να παραλείψουμε:
– Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα και το γιαούρτι. Είναι άριστες πηγές ασβεστίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της τρίχας και πολύ καλή πηγή καζεΐνης, πρωτεΐνης του γάλακτος υψηλής βιολογικής αξίας.
– Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μια πολύ καλή επιλογή πρωινού (δημητριακά ολικής) αλλά καλό θα είναι να τα καθιερώσετε και στα υπόλοιπα γεύματα της μέρας αντικαθιστώντας το λευκό ψωμί με μαύρο, τα ζυμαρικά και το ρύζι με ολικής άλεσης ζυμαρικά και καστανό ρύζι αντίστοιχα.
Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο.
– Οι ξηροί καρποί μπορούν να χαρακτηριστούν από τα πιο ωφέλιμα σνακ όσον αφορά στην υγεία των μαλλιών. Άριστες επιλογές είναι τα φιστίκια, που είναι μία από τις καλύτερες πηγές σεληνίου και τα καρύδια που περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ω-3 λιπαρό οξύ, που βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών.
Εξίσου καλό κάνουν και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια), αφού οι περισσότεροι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου.
Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι μια γενικά ισορροπημένη διατροφή με άπαχες πρωτεΐνες (πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά), δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς μπορεί να προωθήσει την καλή υγεία των μαλλιών σας.
Πηγή: mednutrition.gr